-

2019. február 6., szerda

7 titok a boldogtalan kapcsolatról

A hosszabb párkapcsolatban élők közül csak nagyon kevesen nyilatkoznak úgy, hogy minden szempontból meg vannak elégedve a párjukkal és a kapcsolatukkal. Íme, hét olyan tényező, ami rányomhatja a bélyegét a kapcsolatra.

7 titok a boldogtanan kapcsolatok mögött




Érdemes tisztán látni már a párkapcsolat elején, hogy milyen okok okozhatnak elégedetlenséget hosszútávon. Ezeket vesszük most sorra.


Érzelmi éretlenség

A felnőttség többféle nézőpont szerint is definiálható, ismerjük a jogi nagykorúság, a fizikai, testi érettség, a társadalmi vagy éppen a pszichológiai érettség fogalmát, de gyakran elfeledkezünk az érzelmi érettségről, pedig ez a legfontosabb a párkapcsolat szempontjából. Az érzelmi felnőttség azt jelenti, hogy a tisztában vagyunk, elfogadjuk és hiszünk is önmagunkban.

Az ellentétek vonzzák egymást?

Sajnos párkapcsolatoknál csak nagyon ritkán működőképes ez az elmélet, egyszerűen azért, mert az ellentétek hosszútávon súrlódásokhoz vezetnek. Azok a különbözőségek, amik az elején talán még imponálóak is voltak, egy idő után könnyen épp az ellenkező hatást váltják ki.

Különböző életszakasz
Nem feltétlenül a korbéli különbségre gondolunk, inkább arra, hogy a bizonyos életszakaszhoz más igények, elvárások és problémák tartoznak. Ahogy a tinédzserek számára más jelent gondot, mint a felnőttek számára, úgy egy dolgozó embernek sem ugyanolyan nehézségei vannak, mint egy tanulónak, egyetemistának. Ha egy pár a nem azonos életszakaszokból adódó konfliktusait akarja feloldani, akkor nagy nehézségekkel kell szembenézniük. 

Szex, szenvedély

Tudjuk, hogy a szex az egyik alappillére a kapcsolatnak, ha nem működik, akkor hamar vége lesz a kapcsolatnak, hiszen egyik alapszükségletünkről van szó. Szex hiányában frusztráltak, feszültek, görcsösek lehetünk...

Az intimitás, a bizalom hiánya

A közelség és az érzések kölcsönössége tartozik ide, az, hogy tudunk a másikkal megfelelően kommunikálni, megért minket, ismerjük egymás szeretetnyelvét, tudjuk, hogy mire van szüksége.  Azok az emberek nevezhetőek érzelmi felnőttnek, akik ismerik ezeket a fogalmakat és használják is a kapcsolatukban. Ki kell mondani mindent, nem szabad abban bízni, hogy a másik félszavakból is megért minket... 

Elköteleződés hiánya

Ha valakinek igénye van arra, hogy benne maradjon az adott kapcsolatban, akkor készen áll arra, hogy elköteleződjön. Ha az egyik fél kikacsintgat a kapcsolatból, fölösleges ragozni, nem lesz hosszú életű a kapcsolat.

Megalkuvás, kényelem

A boldogtalanság leggyakoribb kiváltója a megalkuvás. Vannak olyan emberek, akik csak megszokásból vagy félelemből maradnak a kapcsolatban, holott már azt érzik, ideje lenne kilépniük. Ezt maguknak sem merik gyakran bevallani, ezért önmagukat nyugtatják, de mégis boldogtalannak érzik magukat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése