-

2018. december 12., szerda

Nincs gyerek = boldog párkapcsolat?

Azt már régóta tudjuk, hogy az első gyerek megérkezése alaposan próbára teszi a párkapcsolatok nagy részét. Annak ellenére, hogy többnyire egy bizonyos életkor után a legtöbb nőben és férfiban elkezd élni a vágy, hogy kipróbálja magát anya vagy apa szerepben…

 

 

Nincs gyerek = boldog párkapcsolat?



A pszichológusok már minimum 30 éve tanulmányozzák a gyermekáldás hatását a házasságra. Most egy amerikai tudós összegyűjtötte ezek eredményeit.


Minden párkapcsolatban vannak lefelé ívelő szakaszok, a legtöbb esetben a házasság első éve a legnehezebb, ezután a gyerekvállalást követő időszak.
Összehasonlítva a gyerek nélküli és gyerekes, párokat a kutatók megállapították, hogy a kapcsolatukkal való megelégedettség mutatója közel kétszer meredekebben csökken a gyerekeseknél. Abban az esetben, ha nem tervezett terhességről van szó, még gyorsabban távolodnak egymástól a párok…

Ironikus, hogy ugyan a megelégedettség csökken, de a válás kockázata is csökken, mert mindkét fél elég rosszul és tehetetlennek érzi magát ahhoz, hogy féljen lépni.

A legfurcsább az egészben, hogy a fiatal párok többsége azt gondolja, hogy a gyerekvállalás majd közelebb hozza őket egymáshoz, arra nem számítanak, hogy lazítja a kettőjük közötti köteléket.
Természetes, hogy a gyerekvállalás megváltoztatja, hogy hogyan viselkednek egymással a párok. Ebben az időszakban inkább az jellemző, hogy a gyakorlatias kérdéseket, gyakorlatiasan tárgyalják meg és a kommunikáció többnyire ilyen stílusban zajlik, ennek köszönhetően borítékolható az eltávolodás...De ahhoz, hogy a háztartás és a gyermek körüli teendők gördülékenyen menjenek, szükség van ezekre a gyakorlatias megbeszélésekre. A rengeteg ráfordított idő és energia mellett pedig gyakran nem jut már idő arra, hogy a korábbiakhoz hasonlóan érdeklődjenek a párok mondjuk a másik gondolatai, érzései felől.

Az sem megoldás ha nem házasodtok össze

Úgy tűnik, hogy az eltávolodás nincs tekintettel se nemre, se korra, sem pedig arra, hogy a szülők házasságban élnek e vagy sem. De még csak a bevétel sem számít. A gazdagabb párok és a szegényebbek egyaránt megsínylik a változást.

Ördögi kör: A nő a kiszolgáltatottságtól a férfi munkahelyi túlterheltségtől szenved

Az anyukák gyakran panaszkodnak arra, hogy minden, a gyerek ápolását érintő feladatot egyedül kell ellátniuk, kikerülnek azokból a csoportokból és közösségekből, ahol eddig voltak, elszigeteltnek érzik magukat. Míg a férfiak egyre többet dolgoznak, hogy eltartsák a családot, ennek következtében kevesebbet vannak otthon és még akkor is ha otthon vannak fáradtak. Ördögi kör alakul ki, ebből pedig csak nagy türelemmel és megértéssel lehet kikerülni.

Találjunk vissza a feleség és férj szerepébe

A zavar a legtöbb esetben átmeneti, felül lehet kerekedni rajta. A nagy mélypont után újabb fellendülés és lángolás várható, ha sikerül visszatalálni a szülői szerepkörből a nő és férfi szerepkörébe.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése