-

2018. december 5., szerda

Mindenki őrült, aki manapság megházasodik

A Buffalo Egyetem és a British Columbia Egyetem kutatói szerint igenis kell egy kis őrültség ahhoz, hogy hosszú és sikeres legyen a házasságod. Hogy miért és milyen formában?

 




Pszichológusok 200 friss házaspárt figyeltek meg három éven keresztül. Évente kétszer tettek fel a kapcsolatukban felmerülő negatív és pozitív vonásokkal kapcsolatos kérdéseket. Minden egyes alkalommal értékelniük kellett a párjukat több szempontból. Többek között kitértek arra is, hogy a múltbeli elképzeléseikhez képest mennyire vannak megelégedve a házastársukkal és a kapcsolatukkal az idő múlásával.

Az derült ki, hogy azok, akik rózsaszín szemüvegen keresztül próbálták nézni a házasságukat és a partnerüket, boldogabbak a többiekhez képest, akik reálisan próbálták vizsgálni a kérdést.

Ezt hívjuk idealizálásnak. Valljuk be, hogy ehhez a szóhoz nem sok esetben fűződik pozitív kép, valamiért sokan tettetésnek élik meg.

Eredetileg a kutatók is úgy gondolták, hogy a rózsaszín köd egy idő után lehullik és marad a megszokás, előtűnnek az idegesítő tulajdonságok, a szürke hétköznapok.

Akkor, hogy lehet, hogy mégis az a párkapcsolat, az a házasság a boldogabb, ahol idealizálunk?

A kutatók szerint kiderült, hogy azt látjuk, amit elképzelünk. Ha tehát egy szerető, boldog párt látunk magunk előtt, akkor hamarabb észrevesszük a pozitív tulajdonságait, mint azt, hogy nem vitte le a szemetet reggel.

Persze, ez nem azt jelenti, hogy a rossz dolgokat észere sem szabad venni, vagy, hogy nem várhatsz el bizonyos dolgokat a párkapcsolatodban. Inkább azt jelenti, hogy arra fókuszálsz, amiért összeházasodtatok, valamiért azt gondoltad, hogy ő az ideális társad...

Forrás: YourTango

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése