-

2015. december 2., szerda

Dr. Kollár: A társkeresőknek is a legjobbakat az ünnepekre

Hogyan készüljünk az ünnepekre? Miért jó, ha elképzelünk egy boldogabb jövőt, hogy ott milyenek lennénk? A Dr. Kollár coaching karácsonyi hangolódása a magányos párkeresőknek is utat mutat a keresgélésben.



Közelgő ünnepeink kapcsán elgondolkodtunk azon, mi szükség az ünnepekre, mi a funkciója a rítusainknak, mi a haszna a haszontalannak látszó pihenőidőnek. A coachok képesek megmutatni az utat, hogy nemcsak a dátumok alkalmával érezhetjük a teljesebb élet örömeit. Akkor is hozzá tudják segíteni ehhez a tanácsot kérőt, ha erre ő ebben a pillanatban esélyt sem lát.Mit is szoktunk kívánni egymásnak egy-egy ünnep kapcsán? Boldog születésnapot, boldog párkapcsolatot, boldog házasságot, boldog új esztendőt, boldog családi életet, hosszú, boldog éveket. A legkülönfélébb alkalmakkor tehát sok boldogságot.

Nem is tudjuk, hogy ezek a kívánságok mindegyike úgynevezett jövőszcenáriók, jövőre vonatkozó forgatókönyvek. Ilyen értelemben nagyon is hasznos dolgok. Maga a coach nélküli coaching. Sietve teszem hozzá, hogy nemcsak a pozitív szcenárióknak lehet létjogosultsága, hanem a várható negatív kifejletek fogadására való felkészülésnek is óriási jelentősége van.

Az információs társadalomban nagy jelentőséggel bír az a felismerés, hogy az elakadásban ("boldogtalan vagyok"), vagy súlyosabb estben, krízisben lévő embereknek igenis tudsz boldogságot ajándékozni.

Abban lehet ugyanis segíteni, hogy kimondjuk, pontosan mit kívánunk megtenni, mivé szeretnénk változni, hogyan akarunk élni és mindez mit ér meg számunkra. Az így keletkező kontrollÉLMÉNY maga a boldogság. A coach-ság nem egy bürokratikus eszközökkel szabályozható és ezzel megnyomorítható szakma. A coaching több mint tudomány, művészet. A tudatos akarat illúziója.

Mint már arról nagyon sokszor írtunk, a vallástalan emberek profán (mindennapi) életterét és - idejét is a szent maradványai foglalják keretbe. A "kollektív tudattalanban" elfojtva ott található a keresztény vasárnapok értékvilága. A vasárnap a mi olvasatunkban az üdvösségedről szól akkor is, ha csöppet sem vagy vallásos. Az üdvösség igen tág értelemben azt jelenti, hogy a nap egy szakaszában arról a személyről gondolkodsz, akivé válni szeretnél. Te magad is tanácsadóvá, támogatóvá, vagy "csak egy" támasszá.

Dr. Kollárné Déri Kriszti és Dr. Kollár József

Párkapcsolati edző és mesteredző

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése