-

2015. december 9., szerda

Dr. Kollár: Fogadd el azt, amire nincs ráhatásod

A régi bölcseknek igazuk volt, legalábbis a lélek és a test együttgyógyítása terén. A modern tudomány a gének szintjén igazolta vissza, hogy aki másoknak segít, magával is jót tesz, és arra is van már bizonyíték, hogy tovább él, aki megváltoztathatatlannak fogadja el azt, amire nincs ráhatása.



Másoknak segíteni életben tart. Sőt, támogatja az egészség megőrzését is. A görög filozófia kétféle boldogságról beszél: a hedonizmus az élet érzéki örömeinek élvezete, a másik pedig az eudaimonia, ami a boldogságnak az a formája, amely az erényes életből, a jó cselekedetek gyakorlásából, valamint a magasabb rendű ideákra való törekvésből fakad. A görögök szerint a hedonizmus növeli az örömérzetet, és csökkenti a fájdalmat, hatása azonban átmeneti. Az emberi lét igazi célja szerintük az eudaimonia.

Az együttérzés az értelmes élet kulcsa:

A tibeti buddhista hagyománynak központi eleme a szeretetmeditáció (vagy más néven metta). Az amerikai Emory Egyetem kutatói tudományos eszközökkel támasztották alá, hogy a tibeti szeretetmeditáció rendszeres gyakorlása segít az emberi kapcsolataink megerősítésében: jobban tudjuk mások arckifejezését kódolni, erőteljesebben érzékeljük a körülöttünk lévő barátok, közösség erejét, támogatását, tudatosabbá válunk emberi kapcsolatainkban, valamint az életünket értékesebbnek és értelmesebbnek fogjuk találni.

Elfogadni azt, amire nincs ráhatásunk: meghosszabbítja az életet:

Ugyancsak a buddhista tanítások szerint amit nem tudunk megváltoztatni, tanuljuk meg elfogadni, és ezáltal mérsékelhetjük a szenvedésünket. Különösen igaz ez az idősekre. Az ausztráliai Deakin Egyetemkutatása szerint azok az idősek, akik el tudják fogadni, hogy idővel rászorulnak mások támogatására, csorbul a függetlenségük, azok tovább élnek, és boldogabbnak is vallják magukat. A tanulmány szerint az, hogy egy idős ember mennyire tudja elfogadni a megváltoztathatatlant, kulcsfontosságú a hátra lévő évek számát tekintve.

Dr. Kollárné Déri Kriszti

Párkapcsolati edző

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése