-

2015. november 4., szerda

Dr. Kollárné Déri Kriszti: Hol az exed helye? I. rész.

A karácsonyi üdvözlet mindig szép ajándék, nagyvonalú gesztus, főképpen, ha a volt élettársunknak, párunknak, házastársunknak küldjük. Milyen érzés lehet azonban egy ilyen üdvözletet olvasni az új partnerünknek? Mondjuk 7-8 év közös élet után és alatt? Mi a véleményünk az ő szempontjából a dologról?

 

A levél:

Kedves Volt Feleségem,
a húsz év együtt töltött idő nem múlik el nyomtalanul...
A fiúk felnőttek, amit tudok megteszek értük és drukkolok nekik.
Ez az első karácsony, amikor lélekben már teljesen itt vagyok az új életemben.
Végső búcsút veszek Tőled.
Boldog Karácsonyt és Új Évet kívánok.

Kriszti válasza és lehetséges értelmezése:

Erre mondják, hogy nincsen rózsa tövis nélkül, vagyis nincs karácsony exek nélkül. Mindannyian itt ülünk a fa alatt sokadmagunkkal. Vajon, ki drukkol  ezek közül az új élet sikeréért? Legvalószínűtlenebb verzió, hogy a régi, bedőlt szerelmek. Akkor milyen funkciója van a hasonló üzeneteknek?

Ha a volt feleség ennyi idő után is jogot formál karácsonykor a korábbi férje jelenlétére, sőt vallomására, akkor az új partnernek nagyon nehéz élete lehet. Ha az  exférjnek magyarázkodnia kell, miért van az új családjával, az pedig kifejezetten szánalmas.

"Ez az első karácsony, amikor lélekben már teljesen itt vagyok az új életemben" sor a jelenlegi szövetséges színtiszta elárulása. Eddig ugyanis becsapta őt, hiszen a férfi valójában csak fizikailag volt jelen az ünnepeken, ezt egyértelműen deklarálta.

"a húsz év együtt töltött idő nem múlik el nyomtalanul.." lehetséges magyarázata, hogy az üzenet egy leválni képtelen férj kapaszkodása. Miért nem a jelenlegi partnerével keresi és ápolja a kapcsolatot? Hamarosan neki is küldhet hasonló leveleket. Ha elég pimasz hozzá, rögtön copyban ugyanazt.

Felmerül a kérdés, vajon, mit kaphat ez az ember a volt feleségétől cserében? Mi az, amiért megéri a feltárulkozás, a megkésett búcsúzkodás? Miért nem történt már meg korábban az elszakadás? A válási gyászmunka 1-3 év, ennek több, mint kétszerese erősen elgondolkodtató, ha nem egyenesen aggasztó. Mi a biztosíték arra, hogy valaha is kialakul köztük egy egészséges távolság?

Szinte elképzelhetetlennek tartom, hogy ezt a furcsa állapotot ne érzékelné a jelenlegi társ. Ugyanakkor valószínű, hogy a jókívánság mint a zavaros viszony gurkászó üzenete a tudta nélkül, a háta mögött jön és megy. Legyen egyértelmű, hogy ez egy valódi csalás.

"már teljesen itt vagyok az új életemben" szakaszról mondjuk ki, pofátlanság. Miközben azt állítja, a jelenlegi viszonyra fordítja minden figyelmét, éppen a "Kedves Volt Feleségem"-nek ír vallomást.

Ne kövessük el azt a hibát, hogy baráti és rokoni szálak elemzéséből indulunk ki a helyes viselkedés megállapításához, valamiféle jófejségi projekt analógiájára elemezzük az esetet.

A karácsony a szeretteinkről szól. Ha ezen az ünnepen éppen a volt feleségünknek fogalmazunk levelet, miközben a jelenlegi párunk mit sem sejtve a pici gyerekünkkel alszik a másik szobában, azt csöppet sem tekinthetjük okos gondolatnak.

Miután a házasságok közel 50 %-a Magyarországon is válással végződik, égetően nagy szükség volna alkalmas magatartási mintákra, példákra. Néhány XXI. századi irodalmi alkotás, film, zene igen jól jönne mindannyiunknak! Adaptív stratégiák híján készítsünk egyet magunknak, nehogy minket is átverjenek (mások, illetve a saját, inkonzisztens érzelmeink és gondolataink rángassanak)! A helyzet elemzése ugyanis végtelenül egyszerű és egyértelmű.

Vegyük elő a jó, öreg BCG-mátrixot:

A BCG mátrixban a termékeket, itt a párkapcsolatot, illetve a párkapcsolatok életciklusát négy csoportra osztjuk, melyek a következők:

Sztárok
Kérdőjelek
Fejős tehenek
Döglött kutyák


A személyes BCG-mátrix használatát elsősorban az esetpéldához kötve és nem teljeskörűen mutatjuk be.

A kérdőjelek kategóriába tartozó termékek még viszonylag új termékek, melyek relatív piaci részesedése bár alacsony, de a gyorsan bővülő piac ígéretes lehetőségeket tartogat számukra a jövőre nézve. Ezen termékek még nem nyereségesek, hisz a nagy növekedési ütemű piaci igények kielégítése és a részesedés növelése igen nagy költségekkel jár. A kérdőjelekből kedvező esetben sztárok lehetnek.
A vállalt lehetséges stratégiái: további növekedés vagy visszavonulás.
Kérdőjel státusz: szinglik, kezdők vagy újrakezdők terepe. Mindazoké, akik először vagy ismételten a párkapcsolati piacon találják magukat.

Nagy hiba, ha a párkapcsolati piacról úgy gondolkodunk, ahol ingyen szolgáltatáshoz jutunk: jelenlegi párunk mellett más kapcsolat fenntartása rendkívül idő- és energiaigényes, mindenképpen valaminek a rovására spórolható ki. Persze mindig hozzáférhető a Tesco-gazdaságos verzió, szerelem-konzerv és gyorssegély. Ezek nem a minőségi kínálat részei egy hiánymotivált piacon, valahol a Malow-piramis legalján.

Dr. Kollárné Déri Kriszti

Párkapcsolati edző

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése