-

2015. november 3., kedd

Megcsalás: ha mindenkinek fáj, miért jó?

Még a legtökéletesebb házasságokban élők is eljátszanak a gondolattal, milyen is lehet félrelépni. És vannak olyanok is, akik meg is teszik. De miért?



A “megycsalós társkereső”, az Ashley Madison csődje óta a reflektorfénybe került a téma. Korábban ugyanis azt állította a társkereső oldal, hogy fele-fele arányban fordulnak meg náluk a könnyű légyottra vágyó nők és férfiak. Aztán az adatszivárgás rávilágított arra, hogy mindössze 15 % volt a női felhasználók aránya Madisonéknál. Tehát megdőlni látszik az a sokat hangoztatott nézet, hogy a nők is legalább annyiszor lépnek félre, mint a férfiak. Ezt alátámasztja az antropológusként dolgozó Helen Fisher is, aki azt mondja, hogy az idők kezdete óta szeretünk félrelépni. És valószínűleg ugyanilyen régóta őrlődünk és keressük a választ: miért csalunk, amikor attól mindenki szenved?
A szakértők szerint nincs értelme nemekre bontva tárgyalni a kérdést, mindenki csinálja, vagy legalábbis mindenki eljátszik a gondolattal...

Arról sem érdemes vizsgálni, hogy régebben vagy manapság volt nagyobb a megcsalási mutató. Nincsen nagyobb hajlam manapság sem a félrelépésre, mint anno volt...legfeljebb az ismerkedési eszközök változtak.

Egy valami viszont nem változott az idők során, a megcsalás utáni hegek ugyanúgy megmaradnak, még akkor is, ha meg tudunk bocsájtani a másiknak, vagy ha a csaló szerepében voltunk, akkor magunknak.

Annak ellenére, hogy folyamatosan jelen volt a történelem során a félrelépés, a különböző vallások szinte már a kezdetektől fogva tiltották a házasságtörést. A civilizációnk körülbelül 6000 éves és ennek körülbelül a felétől ítéljük el morálisan a megcsalást.
Ha mindannyian azt gondoljuk, hogy egy helytelen, romboló dologról van szó, akkor miért csináljuk mégis annyian?

Az emberek szeretnek élni, szeretnek néha megújulni és kicsit mások lenni. Egy hosszabb kapcsolatból ha eltűnik a  szerelem, akkor másként nézünk  amásikra és magunkra is. Ha van valaki aki máshogy néz ránk, esetleg egy szerető személyében, akkor újra élni kezdünk.

Rengeteg oka lehet a félrelépésnek, érdekes azt megvizsgálni, hogy a félrelépő férfiak  65 %-a, míg a nők 35 %-a él boldog házasságban.
A legtöbb esetben ilyenkor az az ok, hogy valami miatt eltávolodnak egymástól a felek és nem találják az újrakezdéshez vezető utat.
Egy ilyen út lehet, ha megpróbálunk izgalmakat csempészni a kapcsolatba, magunkkal is törődünk és emlékezünk arra, hogy miért is választottuk a partnerünket.
Forrás: YourTango

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése