-

2015. október 1., csütörtök

Dr. Kollárné Déri Kriszti: Mik azok a téves heurisztikák?

Párkapcsolati edzőnk, Kriszti az ontológiai coaching újabb szeletébe nyújt bepillantást nekünk a legfrissebb cikkével. A módszer lényege, hogy feltárja, mi akadályozza a pozitív jövőkép megalkotását, ami elengedhetetlen a továbblépéshez.



Az ontológiai coaching célmeghatározása nem tér el a többi hasonló problémamegoldó módszertől, ami új, az a cél elérését követő állapot részletes leírására való törekevés. A megoldás következtében előállt új világ részletekbe menő elképzelése az első lépés, vagyis a coaching során a jövőből kiindulva érkezünk vissza a múltba, majd a jelenbe.

A coaching során rá kell ébresztenünk a hozzánk fordulókat arra, hogy milyen jellegzetes torzulások akadályozzák, meg őket abban, hogy használható jövőképet fessenek maguknak. Majd pedig olyan heurisztikákat kezdünk el közösen kidolgozni, amelyek lehetővé teszik, hogy a jövőt részletesen el tudják képzelni.

Heurisztikák: Leegyszerűsítő mechanizmusok eredményei, „ökölszabályok”. A heurisztika a lépésenként végrehajtandó, pontos eredményre vezető algoritmus ellentéte. Míg egy adekvát algoritmus lényegi ismérve a tévedhetetlenség, a heurisztikák általában csupán megközelítő pontosságú eredményt adnak. A heurisztikák jól használhatók az „először cselekszem”, illetve „megnézem” típusú problémamegoldás során, szemben az először részletesen „átgondolom” típusú módszerrel.

Ugyanakkor fontos szembenéznünk azzal, hogy gyakorta éppen a rosszul megválasztott heurisztikák teszik lehetetlenné a problémamegoldást. Ezeket a nem alkalmas, sőt éppen elakadáshoz vezető megoldásokat, mintákat, panelokat, szokásokat, rutinokat, problémamegoldási kliséket nevezzük téves heurisztikáknak. Sokszor éppen a környezetünkből jönnek: szüleink, nagyszüleink, tanáraink, barátaink, fogadatlan, vagy naiv tanácsadóink mérgeznek minket vele.

Dr. Kollárné Déri Kriszti

Párkapcsolati edző

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése