-

2015. október 16., péntek

Dr. Kollárné Déri Kriszti: Melyik a csábítóbb vízió, megoldásokat hajszolni, vagy titkok után kutatni?

Párkapcsolati edzőnk, Kriszta szerint elsősorban a kreativitásunkat kell fejlesztenünk ahhoz, hogy magasabb önismereti lépcsőfokra léphessünk.



Az emberek örökké megoldásokat keresnének? Tévedés. Ez csak egy ránk hagyományozott, poros beszédmód hamis illúziója. Mindannyian a számunkra vonzó dolgokat keressük, az unalmasakat, gondterheseket, mechanikusakat (pl. a napi rendes probléma-megoldási adagunkat), ha csak tehetjük, messze elkerüljük.
 
A hatékony kommunikáció piedesztálra emelése, az empátia öncélú fejlesztése és az önismeret hajszolása éppen olyan jó business csupán, mint az állandó probléma- és a megoldásfókuszú gondolkodásra való ösztönzés. A problémák megértéséhez nem elsősorban pontos információkra van szükség. Az információk ugyanis csak annyiban érdekesek, amennyiben vonzóvá teszik azt a szituációt, amivel foglalkozunk, vagy foglalkoznunk kell. Az önismeret a (pl. tanulással) megszerzett kompetenciákból (képességeinkből, készségeinkből) következik. Az önismeret következménye, és nem oka az érdekes események előidézésére való képességeknek. Másképpen fogalmazva életöröm, a boldogságra való alkalmasság sokkal inkább a kreativitástól függ, mintsem az egyirányba szűkített önmegismeréstől.

A fentiekből adódik, hogy önismereti, életvezetési képzések során mindenekelőtt kreativitásunkat kell fejleszteni, ezzel bármikor “csábító ajánlatok”-at generálhatunk magunk és mások számára, azaz a megoldás-keresés sivatagából a titkok kutatásának helyszínét varázsolhatjuk. Így tudunk vonzó képet festeni önmagunkról, a környezetünkről és arról a helyzetről, ami jelenleg a figyelmünk középpontjába került. Az érdekes szituációk (gyümölcsöző beszédmód, alkalmas, új történek) kialakításához és a régiek újraszövéséhez az innovatív nyelvhasználatot kell elsajátítanunk és egy életen át gyakorolnunk.

Nem működnek már a hagyományos tréningek sem, mert a „kontrolláltság, önkritika, pontosság, őszinteség, bizalom” mellett ma már a fejlesztendő („mag”)kompetencia: az ellentmondó szituációkból való (kéthurkú, deutero) tanulás képessége.

Dr. Kollárné Déri Kriszti

Párkapcsolati edző

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése