-

2015. március 5., csütörtök

Sólyom Ági: Hogyan tudsz társra találni a lehető legkevesebb csalódással?

Aki online társkeresőben próbálja megtalálni a párját, óhatatlanul szembekerül ezzel a problémával: hogyan tudok szűrni a rengeteg lehetséges jelöltből? Mire érdemes egyáltalán odafigyelnem? Mi az, ami nem fontos? És mi az, ami igazán fontos? És itt jön be a képbe egy csomó megfoghatatlan fogalom: milyen az illető „kisugárzása”, legyenek belső értékei, ragadjon meg a tekintete. Háááát…


Nem egyszerű innen elindulni.

Ezért aztán megkeresték azokat az ismérveket, amelyek mentén elindulhatunk, némi kapaszkodót nyújtva a randizáshoz. Úgy találták, hogy öt ilyen alapdimenzió van, amelyek mindegyike alapvetően szükséges egy romantikus kapcsolat kiépítéséhez.
Lássuk, melyek ezek!

1. Önbizalom
Ez a faktor ahhoz szükséges, hogy lásd, mennyire vagy békében önmagaddal. Ha kicsi az önbizalmad, akkor hajlamos leszel „alulválasztani”, vagyis beéred kevesebbel is, olyan személlyel, aki valójában nem partner számodra. Ha túl magas az önbizalmad (nevezzük ezt most már inkább önértékelésnek), akkor beképzeltnek tűnsz, aki többre tartja magát, mint a környezete őt, tehát így gúnyos tekinteteken kívül mást nem fogsz kapni. Első feladat tehát, hogy megvizsgáld: rendben van az önbizalmad, az önértékelésed?

2. Célok
Pontosabban: mi a célod a párkapcsolattal? Társat keresel egy életre? „Kalandorok kíméljenek?” Vagy éppen kalandot keresel? Netalán idővel családot szeretnél? Nem árt tisztázni rögtön az adatlapodon. Rengeteg kellemetlen csalódástól kímélheted meg magad.

3. Önkontroll
Arra is tudnod kell a választ, ki irányít. Nem szívesen adod ki a kezedből az irányítást? Vagy épp ellenkezőleg: szereted rábízni magad másra? Netalán: irányító személyiség vagy, aki maga körül mindenkinek szereti megmondani, mi a dolga? Kettőnk között szólva: két felnőtt ember ideális esetben a maga ura, és párkapcsolatba kerülve mindkettőnek egyenlő mértékben van beleszólása a dolgok alakulásába. Ha Te nőként nehezen szerzel érvényt az érdekeidnek, akkor itt tudok többet segíteni.

4. Szociális függőség/nyitottság
Mennyire vagy társas lény? Mennyire vagy társasági ember? Mennyire van szükséged egy párkapcsolatban a partner támogatására, elismerésére, a mindennapokban való részvételére? Ha azt gondolod, hogy ez evidens, el kell árulnom, hogy nem az! Van, aki kiválóan elboldogul egy-egy vakkantással, hogy „ - Jöhet a leves!” Igen, szerintem is többet jelent ennél egy párkapcsolat, de tudnod kell, hogy nem mindenki gondolkodik erről egyformán. Tehát: mit vársz el a párodtól? Mit tudsz te nyújtani?

5. Lazaság
Egy lelkileg rugalmas ember nehezen jön ki egy szorongó, rágódó típussal. Előszörre persze nagy a rácsodálkozás: „Jé, így is lehet élni?” De amikor nap mint nap összeütközik egy pár, mert nem érti a másik életfelfogásából adódó viselkedését, akkor elkezdenek szétcsúszni. Elvész a varázs, marad a sértett meg nem értettség. Milyen lelkialkat vagy? Rugalmas? Nehézkes?

Érdemes ezeken a pontokon elgondolkodnod, és ha megvannak a válaszok, könnyebb lesz egy olyan szerelemre találni, ami mindkettőtök számára építő, értékes és hosszútávon boldogságot ígér.

Sólyom Ágnes

Párkapcsolati súgó


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése