-

2015. február 5., csütörtök

Sólyom Ági: Jogod van az érzelmeidhez!

Témánk még mindig a hosszútávú, boldog párkapcsolat kialakítása. Mint minden jól működő kapcsolatban, a párkapcsolatban is fontos a felmerülő problémák hatékony megoldása. Mert remélem, azon már mindenki túl van, hogy „az én kapcsolatom gyönyörű lesz és problémamentes”.

A problémák előbb-utóbb felütik a fejüket, erre számítani kell, a hangsúly a megoldáson van.
Ha akár a párkapcsolatunkban, akár más életterületen jelentkezik egy konfliktus, az természetes, hogy ehhez negatív érzések kapcsolódnak. De nincs annál frusztrálóbb, mint mikor kétségbe vonják érzéseink létjogosultságát. Biztos te is tudsz példát:

„- Dehogy vagy te boldogtalan, hiszen megvan mindened!”
„- Na ne csacsiskodj, ezen nem kell kiakadni.”
„- Jól van, mostmár lendüljünk végre túl ezen és légy újra jókedvű!”

Ezzel a jó szándékú beszélgetőtárs még mélyebbre nyomja a problémát, mint ahol volt, rosszabb, mintha el se mondtuk volna. Segíteni nem tudott, hanem még tetézte is a bajt részvétlenségével.
A harmonikus párkapcsolat alapköve az együttérzés, az empátia. Igenis, mindenkinek joga van ahhoz, amit érez. Ha együttérzést mutatunk, azzal a terhek egy részét mintegy át is vállaljuk, így bár látszólag semmi erőfeszítést nem tettünk, mégis, szinte észrevétlenül, de elindult a problémamegoldás. És fordítva is igaz: ha valaki megkérdőjelezi érzéseinket, azzal megbánt minket, főleg azt, aki érzelmileg sebezhető, hiszen bántást kapunk attól, akiben megbíztunk. Hiszen valójában a  reális ítéletalkotó képességünket vonják kétségbe azzal, hogy negatív érzéseink, szenvedésünk illogikus. Kaptunk valami pillanatragasztó színvonalú választ, amire egyáltalán nem volt szükségünk. Csak egy valamire van ilyenkor szükségünk: figyelmes hallgatásra, megértésre. Itt olvashatsz többet a témáról.

Ha most éppen nincs párod, akkor is kifizetődő az erőfeszítés, hogy ezeket a képességeket elsajátítsd, mert könnyen lehet, hogy ezen múltak az eddigi kapcsolataid. A könnyen érthető és végrehajtható gyakorlatok elvégzésével megerősítheted a társas kapcsolataidat, és könnyen fölfedezheted a bennük rejlő lehetőségeket. Ahogy megtapasztalod azt, hogyan tudsz másokhoz valóban közel kerülni, megerősít téged abban, hogy a barátság és a bizalom biztosítja a kapcsolatoknak azt a szilárd alapot, amire valódi, értékes életet lehet alapozni.

Sólyom Ági

Párkapcsolati súgó

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése