-

2015. január 26., hétfő

Kiss-Nemes Veronika: A segítségkérő levelekről

Rengeteg levelet kaptam, melyek jelentős hasonlóságokat mutattak, így azt gondoltam összefoglalom tapasztalataimat.


A levelek minden esetben kétségbeesésről, lemondásról, elkeseredésről, frusztrációról tanúskodnak. Ezen negatív érzések mögé az írók a párkeresési-, randikudarcaikat helyezik, valamint ezek kapcsán fokozódó önbizalomhiányukat. Kérdeznek arról, hogy bennük lehet-e a hiba. Mit tehetnének, hogy újra legyen kedvük, motivációjuk nekifutni a párkeresésnek.
Néha az az érzésem, hogy a kérdés, vajon bennük van-e a hiba, költői. Egy megerősítő válaszra várnak, hogy velük nincs semmi gond, egyszerűen egyre rosszabb a világ, szűkül a párkeresési piac, csökken a választék, és esik annak minősége. Esetleg kapizsgálják, hogy velük is van valami gond, de nem szeretnék ezt leírva látni. A szomorú tény az, hogy mindenképpen van valami hiba abban is, aki keres, de nem talál. Fontos, nem kizárólag csak ő a hibás, de valaminek lennie kell, ami ennyire nehezíti, kilátástalanná teszi helyzetét; vagy van valamilyen oka, hogy a helyzetet kilátástalannak látja, pedig nem az, csupán neki tűnik annak. Ezen lehetséges okokról számos korábbi cikkemben olvashattok.

Mit várhatnak a levélírók az elküldött kérdések megválaszolásától? 
1. Rövid átmeneti megnyugvást, hogy nem ők a hibásak, vagy ők a hibásak, de már így maradnak, mert nem tudnak változtatni/változni
2. Biztatást, hogy folytassák a keresést
3. Azt az érzést, hogy „na én ma is tettem valamit, de megint semmi eredménye nincs”.

Változni mindenki képes, ha igazán akar tenni ezért a változásért! Egy szakember támogatást, biztatást, folyamatos útmutatást kínálhat a változás rögös útján. Egyedül is dolgozhatunk magunkon önismereti könyvek, filmek megismerésével, elmélkedéssel. Új nézőpontok megtalálásában gyorsabb azonban, ha egy külső objektív szem tekint rá problémánkra! 

Amit semmiképpen ne várjunk egy levélváltástól: megoldást! Ez nagyon fontos. Egyszerűen a műfaj keretei ezt nem teszik lehetővé. A teljes helyzet megértése lehetetlen néhány mondat alapján. Nem látom az embert, aki a kérdés mögött van. Nem jelennek meg érzelmek az arcán, hiszen egy levél mögött rejtve marad a segítségkérő. Nincs lehetősége dinamikusan kérdezni, válaszolni sem a segítségkérőnek, sem a segítőnek. Egy tanácsadási folyamatban 3-4 alkalom (egy alkalom 50 perc) is szükséges lehet a kialakult helyzet feltérképezéséhez és a lehetséges továbblépések megfogalmazásához. Gondoljunk csak bele, mennyire leredukálódik mindez 2-3 e-mailbe.

Levelet írni sok szempontból kényelmes megoldás. Sokkal nehezebb heti egyszer eljárni valamilyen segítő, fejlesztő foglalkozásra, és két foglalkozás között folyamatosan dolgozni a tapasztalatokkal. Amikor otthon leülünk a gép elé, írunk 5-6 mondatot, elküldjük, és várjuk a választ megmaradtunk a kényelemnél. Megjön a levél, elolvasom, és? Mi történhet ezután?
1. Nyugtázom magamban, hogy igazam lett, azt írta a szakember, amire számítottam. Folytatom a mindennapjaimat, ahogyan eddig: szomorúan, kiábrándultan, az Igazira várva.
2. Nem azt írta a szakember, amire számítottam. Megharagszom rá, mert esetleg szembesített egy gyengeségemmel. Folytatom a mindennapjaimat, ahogyan eddig és még mérgelődöm is egy kicsit.
3. Feltöltődök motivációval. Elgondolkodom, hogyan indulhatnék tovább. Már van egy szakemberrel valamilyen kapcsolatom. Utána érdeklődöm, hogy egyéni vagy csoportos formában milyen lehetőségeket kínál arra, hogy megoldást találjak helyzetemre. Elmegyek különböző egyéni, csoportos folyamatokat kipróbálni többféle szakembernél, amíg az egyik megtetszik annyira, hogy szívesen járjak több alkalmat.
Gratulálok, ha a 3. lehetőséggel élő ember vagy, kezedben van a megoldás kulcsa. Várhatóan jelentősen fog javulni a helyzeted fél éven belül! Sok mindent fogsz tanulni magadról, amit alkalmazni tudsz a mindennapok során! Kiegyensúlyozottabb, elégedettebb leszel! Ténylegesen érezni fogod, hogy tettél a jövődért, tettél azért, hogy párkapcsolatod legyen, és azzal elégedett legyél. Hajrá!

Nem baj, ha még nem vagy kész elindulni ezen az úton! Adj magadnak időt, légy magaddal szemben türelmes! Találd meg az egyedüllét előnyeit! Amikor kész vagyok, akkor viszont lendülj neki a lelki fejlődésnek. Tartsd észben, hogy ha nem változtatsz semmin, akkor körülötted sem fog változni semmi. Ugyanazokba a szituációkba, kapcsolatokba fogsz belekeveredni újra és újra, és ugyanazzal az eredménnyel fogod őket lezárni mindaddig, amíg az általuk közvetített tanulságokat be nem építed mindennapjaidba! 

Üdvözlettel:

Kiss-Nemes Veronika

Pszichológus


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése