-

2014. november 13., csütörtök

Kántor Nedda: A kapcsolat mélyülése 2. rész

Múlt héten Nedda a párkapcsolat mélyülésének két fajtájáról, a lassúbb és a gyorsabb üteműről írt.  Ezúttal az udvarlás, a közös programok és rituálék kerülnek terítékre.

Udvarlás, bókolás, tetszésnyilvánítás

Noha sok mai fiatal azt gondolja, hogy az udvarlás a régi korok letűnt divatja, valójában szükséges előfeltétele egy kapcsolat kialakulásának, kibontakozásának. A szerepe abban foglalható össze, hogy a feleket érzelmileg egymásra hangolja. A köztük lévő távolságot lépésről lépésre, randiról randira lebontja.
Mindeközben bókolás (például: szép vagy, jól nézel ki...) és megannyi tetszésnyilvánítás is történik. A tetszésnyilvánítás lehet azonnali dicséret (mondjuk: szeretem a mosolyodat, ’szeretek veled lenni...), de lehet akár egy másnap küldött SMS is, hogy: jó volt veled vagy, hogy tegnap este nagyon jól éreztem magam, arra a helyre máskor is szívesen elmennék. Szerepük a másik megerősítése, illetve orientációja arról, hogy mit és hogyan szeretek.

Magunkat adjuk, lehetőleg játszmák nélkül

A másikkal való kommunikációnkban a kezdetektől fogva arra célszerű törekednünk, hogy önmagunkat adjuk, lehetőleg játszmák nélkül. Ne egy általunk elképzelt, a másik számára szerintünk menő csajt vagy pasit próbáljunk megtestesíteni, eljátszani, hanem a legtermészetesebb és leghitelesebb módon adjuk önmagunkat.

Közösen töltött idő, közös programok, közös ünnepek, közös rituálék

Ha érdeklődünk egymás iránt és jól érezzük magunkat egymás társaságában, egyre több időt szeretnénk egymással tölteni. A közösen töltött idő pedig új és közös élményekkel gazdagít bennünket. A kapcsolatban nemcsak ’én’ lesz és ’ő’, hanem elkezd kialakulni egy ’mi’ tudat. S minél több időt töltünk egymással, annál több közünk lesz egymáshoz.
Egy kapcsolatnak az is mindig jót tesz, ha vannak közös rituálék. Megemlékezünk arról, amikor összejöttünk, kéthavonta elmegyünk a kedvenc éttermünkbe/helyünkre, minden nyáron vízitúrázunk és még sorolhatnám.
A megszokásokkal azonban érdemes csínján bánni! Ne azért csináljunk valamit, mert szoktuk, tehát kell, hanem azért, mert jólesik, s alig várjuk, hogy ismét átélhessük.

Kántor Nedda

Pszichológus

Kapcsolati, párkapcsolati szakértő

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése