-

2014. október 28., kedd

Önmagunk megismerése

Kiss-Nemes Veronika ezúttal önmagunk megismerésére sarkall minket és olyan kérdésekre ad választ, mint például az, hogy miért hasznos fejleszteni önmagunkat a párkapcsolatunk érdekében.


Mit jelent az önismeret?

Minden ember élete során különböző kérdésekre keresi a választ. Ezek sokszor hétköznapi gyakorlatias témák, például mi legyen a vacsora, hol szerezzük be az alapanyagokat, ki megy holnap a gyerekért.
Egy állandó jelleggel visszatérő téma mindenki életében saját maga saját. Hova tart az életem? Miért veszekszünk sokat a párommal/szüleimmel/testvéremmel/főnökömmel? Hova tart a párkapcsolatom? Mit csinálok rosszul, amiért nem halad a karrierem? Különbözőek vagyunk, így önismereti igényünk is más. Van, aki eleve fogékony a témára és a mindennapokban is nyitott szemmel jár, figyeli, mi hogyan hat rá, mikor hogyan reagál. Van, aki odafigyeléssel növeli tudatosságát. Mindenkinek mások a fő kérdései, és mindenkinek saját válasza van ugyanarra a kérdésre.

Hogyan fejleszthető?

Ma már rengeteg önismereti könyv, tréning és csoport közül választhatunk. Ezeken az alkalmakon olyan feladatokkal, kérdésekkel szembesülünk (vagy látjuk azt, ahogyan csoporttársaink szembesülnek velük), melyeken érdemes gondolkodni, mert megoldásukból sokat tanulhatunk. Megismerjük rejtett erőforrásainkat, rálátunk gyengeségeinkre, azok lehetséges erősítésére.
De ha valaki nem kedveli a csoportos formát, akkor egyéni alkalmakat is kérhet a szakemberektől.

Mire jó párkapcsolati szempontból?

Érdemes tudnunk, hogy milyen kapcsolatra vágyunk, mi mit adunk ehhez hozzá, min érdemes még dolgoznunk. Sokaknak segít egy szakítás után a továbblépésben, ha a korábbi kapcsolatok tanulságait levonják.
Párkeresés esetén nem mindegy milyen képet alakítottunk ki magunkról és azt hogyan ismertetjük meg a másik emberrel. Jelenlegi kapcsolatunkban van úgy, hogy nem értjük adott vitában mit, miért mondtunk, miért fájt nagyon a másik egy-egy mondata. Reakcióink többsége családunkra, korábbi párkapcsolatainkra vezethető vissza.
Ha megtaláljuk a gyökereket, megértjük az összefüggéseket, jobb rálátásunk lesz az eseményekre és változtatnunk is könnyebb lesz rajtuk.

Kérdéseikkel forduljanak hozzám bizalommal, korosztálytól függetlenül!

Kiss-Nemes Veronika

Párkapcsolati Tanácsadó
www.pszichologus.me

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése