-

2014. október 6., hétfő

Ki végzi el a piszkos házimunkát?

Szeretjük azt hinni, hogy a modern háztartásokban egyenlően oszlik meg a teher nők és férfiak között. Ennek a téveszmének jártak utána a kutatók. Vajon minden úgy van, mint régen?

A Mumsnet, szülőknek szóló portál 1000 anyát kérdezett meg arról, hogyan is zajlanak háztartásukban a hétköznapok.


Az eredmény röviden: a nők átlagosan heti 10 órát töltenek valamilyen házimunka elvégzésével, ami egészen pontosan kétszer annyi, mint amennyit a férfiak vállalnak.

Az is kiderült, hogy a férfiak továbbra is a hagyományos munkamegosztás hívei, így a tradicionálisan nekik rendelt feladatokat látják el a legnagyobb arányban. Ezek pedig a szemét kiürítése, a villanykörték cseréje, illetve a barkácsolás.

Ennek megfelelően a "nőies munkák", a heti takarítás, a mosás, a főzés, a pakolás és a vasalás a nők dolga a legtöbb háztartásban.

Persze, ezen eredmények még nem okoznának nagy meglepetést a közönségnek, de a kérdőívek arra is rákérdeztek, hogy mivel töltenék szívesebben a szabadidejüket a dolgozó anyukák, nők. Az eredmény pedig a következők szerint alakult:


A megkérdezettek 72% több időt töltene a családjával, úgy, hogy ténylegesen élvezi is azt, és nem csak a munkáról szól az együttlét.


Szintén 72% érzi úgy, hogy szívesen keresne valamilyen hobbit, vagy olyan elfoglaltságot, ami kikapcsolja a mókuskereket.

A nők 54 %-a kevésbé radikális megoldást választva szívesen venné ki részét az egyéb ház körüli teendőkben, például kertészkedne.


A nők 42%-a egyetértett abban, hogy több időt tudnának a szexre fordítani, ha kevésbé lennének leterhelve. Illetve ezzel összefüggésben a nők 75 %-a érzi úgy, hogy minőségibb lenne az együttlét, ha másként nézne ki a munkamegosztás, így jobban értékelnék egymást is a párok.



Mindezek ellenére a nők többsége, mintegy 66%-uk azt nyilatkozta, hogy nem vennék szívesen ha férjük több munkát vállalna. Vagy azért mert hisznek abban, hogy léteznek női és férfi teendők, vagy pedig azért mert nem bíznak benne, hogy a partnerük ugyanúgy eleget tudna tenni a "női munkáknak", mint ők maguk.


Forrás: Mumsnet


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése