-

2014. október 17., péntek

Az elköteleződés - Kántor Nedda

Hogy mi köze az elköteleződésnek az újrakezdéshez? Pontosítok: mi köze az elköteleződésnek egy párkapcsolat elkezdéséhez? Nagyon sok.





Elköteleződés nélkül nincs kapcsolat, párkapcsolat. Lényegében onnantól indul egy párkapcsolat, hogy a felek képesek érzelmileg elköteleződni egymás irányába. Eddig a pontig leginkább ismerkedésről beszélhetünk, egymás felméréséről. Hangsúlyozom, hogy érzelmileg elköteleződni. A párkapcsolatok elvégre az érzelmekről szólnak.

Sokan azonban tévedésben élnek az elköteleződést illetően. Az, hogy valakivel testi kontaktusom (ölelgetés, csókolózás, szexuális kapcsolat, stb.) van, még nem jelenti sem azt, hogy én, sem azt, hogy ő el lenne az irányomba kötelezve. Ez a testi vágyak szintjét mutatja. Ez egy jól működő párkapcsolat velejárója, ám fontos megjegyezni, hogy nem egyenlő vele.

De akkor mit nevezünk párkapcsolati elköteleződésnek? A legkönnyebben talán úgy lehetne meghatározni, hogy elköteleződés az, amikor
(a) meghozzuk azt a döntést, hogy a Másik mellett kitartunk, őt választjuk és
(b) azt, hogy hosszútávon párkapcsolatban kívánunk lenni/maradni vele, s csak vele, s számára ezt valamilyen módon ki is fejezzük.

Azt persze, hogy ez a hosszútáv mennyire lesz hosszú, nem tudjuk előre, de a döntésünkkor mindenesetre úgy gondoljuk, hogy az lesz. A lehetőség benne van. S ez a lényeg.
Ha döntöttünk, hogy érzelmileg elköteleződtünk, mi kellhet még?

Az elköteleződés kéz a kézben jár a felvállalással. Amellett tudok csak elköteleződni, akit fel is tudok vállalni, mint partnert. Kortól függetlenül, egy alakulóban lévő kapcsolat esetén, például, ezért fontos számunkra az, hogy a párunk megfogja-e, és mikortól, a kezünket mások előtt.
Mérföldkő egy kapcsolat életében, amikortól kézen fogva kezdenek el járni a felek. Azaz, amikortól felvállalják egymást a külvilág előtt.

Kántor Nedda
pszichológus
kapcsolati szakértő

www.kantornedda.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése