-

2014. október 18., szombat

"A berögződött szokásoktól nagyon nehéz megszabadulni" - Interjú Sólyom Ágnessel

Bemutatjuk a Cronos szakemberét, Sólyom Ágnest, Párkapcsolati Súgónkat, aki kommunikációs tanácsadással és egy folyamatosan bővülő fogalomtárral fog segíteni a jobb megértésben, korosztálytól függetlenül, mindenkinek.



- Miért választottad ezt a szakmát?

A környezetemben a legtöbben komoly párkapcsolati problémákkal küzdenek. Nem képesek hangot adni sérelmeiknek, vagy ha igen, akkor nem a megfelelő hangnemben. Sokszor annyira elmérgesedik a helyzet, hogy ha a pár nem tesz érte lépéseket tudatosan, akkor végképp menthetetlenné válik a helyzet és szakítás, válás  lesz a vége. Miközben a legtöbb esetben a helyes kommunikáció kiutat jelentene.

 - Miben látod a kommunikáció fontosságát?

Alapvető, hogy pontosan értsük a másik közléseit: érzéseit, gondolatait, igényeit. Mikor úgy határozunk, osztozunk egymás örömében, bánatában, ezt természetesnek gondoljuk. Ám ez hosszútávon kimerítő és egyáltalán nem magától értetődő feladat. Arról aztán nem is beszélve, hogy nagyon sokszor elbeszélünk egymás mellett, vagyis nem pontosan értjük a másikat és nem tudjuk úgy közölni a saját gondolatainkat, érzéseinket, hogy a párunk valóban azt értse, amit mondani akarunk. Ez további konfliktusok forrása, amik megelőzhetőek lennének.

- Mit tanácsolsz azoknak, akik nehezen nyílnak meg?

Hogy valaki mennyire zárkózott vagy közvetlen alkat, az nagyrészt veleszületett tulajdonság. De tudni kell, hogy ez nem egy végleges állapot, lehet rajta változtatni. Ennek első feltétele, hogy az ember felismerje: emberi kapcsolatokra, barátokra, társra szükség van. Ahhoz, hogy társas kapcsolatainkat valódi tartalommal töltsük meg, szükségképpen fontos, hogy nyíltan, mélyen legyünk képesek egymással beszélni. El lehet kezdeni a tanulást egészen az elején – ehhez tudok én segítséget nyújtani.

- Vegyünk egy konkrét kapcsolati formát: a párkapcsolatban milyen előnyökkel járhat, ha tudatosan kommunikáljuk az érzelmeinket? Egyáltalán lehet-e kommunikálni az érzéseket?

Sokkal tisztább helyzetet teremtünk érzelmeink pontos közlésével. Ha például aggódunk a párunkért, mert későn jött haza, telefonon sem értük el, akkor negatív érzésünk könnyen düh formájában törhet elő. Valaki esetleg ilyenkor így szólal meg, amikor végre belép a partnere az ajtón: „Mekkora szemétláda vagy, hogy eszedbe sem jutok!” Így a párját minősíti: szemétláda. Ezzel szemben a tudatosan kommunikáló fél hangot tud adni minden érzésének: „Na, végre, hazaértél! Annyira aggódtam érted! És persze fölment a pumpa bennem, hogy miért nem lehet téged utolérni telefonon!” Tehát szó sincs arról, hogy meg kéne tagadni az érzéseinket, sőt, épp ellenkezőleg: ha pontosan hangot adunk minden érzésünknek, akkor a párunk is tudni fogja, miért ütünk meg erőteljesebb hangnemet.

- Hol rontjuk el? Hozzád például milyen problémákkal fordulnak a leggyakrabban?

Tapasztalatom szerint sokat küzdünk például indulataink megzabolázásával. Sokan képtelenek elszámolni háromig vagy ha kell, tízig, és magukból kikelve ordítanak a párjukkal. Ilyenkor aztán át nem gondolt módon minősítik a másikat, a szavába vágnak, nemcsak, hogy nem hagyják szóhoz jutni, de megkérdőjelezik a véleményéhez való jogát is. Emellett még a felelősség hárítása, a nem-odafigyelés, a kapcsolatba való belekényelmesedés szintén általánosnak mondható.

- Mit kaphatnak tőled azok, akik hozzád fordulnak?

Kiscsoportos és online tanfolyamaimon megtanítom a párokat érzéseik, gondolataik pontos közlésére és arra, hogyan reagáljanak párjuk mondanivalójára. Ennél is több, hogy olyasmire is megtanulnak a párok reagálni, ami még gondolatként sem fogalmazódott meg társuk fejében. Általában meglepetéssel szolgálok, mert nem ezt hozzuk otthonról, nem ezt tapasztaljuk a mindennapok során. Éppen ezért, bármilyen egyszerű is a módszer, sok gyakorlást igényel, mert a berögződött szokásoktól nagyon nehéz megszabadulni. De mikor a mindennapok során megtapasztalják a párok a módszer rendkívüli hatékonyságát, akkor mindig örömmel számolnak be arról, hogy sokkal gyorsabban rendeződnek a vitáik és az otthoni légkör is jóval szeretetteljesebb.

- Milyen speciális területeken mozogsz otthonosan?

A párkapcsolati problémákon belül a kommunikáció lett a fő irány, mert úgy gondolom, hogy a legtöbb megbeszélhető, a megoldáshoz pedig ez visz a legközelebb. Mivel láttam, hogy csúsznak szét emberi kapcsolatok kommunikációbeli hiányosságok miatt, úgy döntöttem, tanítani fogom a lehető legtöbb embernek, aki csak elhatározza, hogy kezébe veszi a sorsát, mert boldog akar lenni.

- Milyen problémákkal kereshetnek meg azok, akik úgy érzik, hogy fejlődniük kell ezen a területen?

Ha a társak úgy érzik, hogy együtt akarnak élni, de nem tudnak szót érteni egymással, akkor tudok én segíteni. Ha bárkiben megfogalmazódik, hogy van mit fejlődnie a kommunikáció területén, ne habozzon belevágni a tanulásba. Sokszor előfordul az is, hogy csak a pár egyik tagja elkötelezett a változtatás mellett, de ez sem baj, egyedül is hatalmas sikereket érhet el. Én mindenképpen a továbbfejlődésre biztatok mindenkit, mert ez fogja előrébb mozdítani a kapcsolatokat is.

Sólyom Ágnes önálló oldalán további érdekességeket találhattok.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése