-

2019. szeptember 25., szerda

6 mérgező párkapcsolati szokás, amit a legtöbb ember normálisnak hisz

Az nem tanítják egyik iskolában sem, hogy mi az, ami normális egy párkapcsolatban vagy akkor ha szerelmes az ember. Persze ez elég nehezen meghatározható, mert minden párkapcsolat más és más, de a mérgező jeleknek egyikben sincs hely.



Mostanában egyre több kutatás zajlik, ami szeretné megfejteni a boldog párkapcsolat titkát. Egy ilyen kutatás nemrég felfedte, hogy sok ember szerint bizonyos dolgok a normális, romantikus párkapcsolat részei, holott a valóságban mérgező, romboló hatásúak.

A múltbeli sérelmek listázása:

Sokan úgy gondolják, hogy normális, ha számon tartják a felek, hogy milyen bűnei voltak a másiknak az együtt töltött időszak során. Sőt, sokan szeretik ütőkártyaként felhasználni ezeket veszekedések alkalmával, a legtöbb esetben indokolatlanul.
Miért van mérgező hatása? Nemcsak azért mert elvonja a figyelmet az aktuális probléma megoldásáról, hanem azért is, mert bűntudatot ébreszt a másik félben.
Utalgatások és passzív agresszió:

Ahelyett, hogy egyenesen kimondanátok, hogy mit szeretnétek csak apró utalásokat tesztek és azt várjátok, hogy a másik értsen ezekből és az elvárásoknak megfelelően cselekedjen. Hát, nem fog.
Ez azért rossz taktika, mert nyilvánvalóan nem is foglalkoztok azzal, hogy fejlesszétek a kettőtök közötti kommunikációt.
Felnagyított problémák, túlzások:

Szintén sokszor használt taktika, hogy a bolhából is elefántot csinálunk, ha párkapcsolati problémáról van szó. Mindenkinek vannak rossz tulajdonságai, de nem szabad, hogy emiatt az egész embert elítéljük.
Ha ezekkel a rossz tulajdonságokkal folyamatosan előhozakodunk az rengeteg feszültséget generál a párkapcsolatban. A végtelen drámázás pedig könnyen vezethet szakításhoz.
A partneredet hibáztatod a saját érzéseidért:

Rossz napod van és a párod nem veszi ezt észre, esetleg nincs ideje arra, hogy megvigasztaljon, támaszt nyújtson neked. Rögtön újabb ok egy kiadós veszekedésre, amiben lehet őt okolni a kialakult helyzetért. Nem túl tisztességes megoldás, ráadásul előbb utóbb azt eredményezheti, hogy a párod nem mer majd közös programokat szervezni, mert mondjuk legutóbb nem voltál olyan hangulatban, hogy elmenj vele…
Féltékenykedés:

Felbosszant ha a párod valakivel túl sokat beszél? Arra gondolsz, hogy esetleg megcsal? Ezután jönnek az apró beszólogatások, kémkedések. Sokan úgy gondolják, hogy ha valaki nem féltékenykedik, akkor nem is igazán szeret. Pedig a túlzásba vitt féltés felesleges feszültséget kelt a kapcsolatban.
Ajándék megoldás helyett:

Ha valami probléma merül fel, akkor a megoldás helyett egy ajándékkal próbálják sokan elfeledtetni a kellemetlenséget. Sokan elfeledkeznek arról, hogy a megoldatlan kérdések később sokkal nagyobb problémaként visszaüthetnek...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése