-

2019. január 9., szerda

Hiszel a Facebook szerelemben?

Sokan használják a közösségi felületeket arra, hogy emlékeztessék az ismerőseiket arra, hogy  milyen tökéletes életet élnek. Gyakran esnek a párkapcsolatok is a kirakat-effektus áldozatául: amikor minden mozzanat és esemény dokumentálva és posztolva van.

 

 

Hiszel a Facebook szerelemben?



Az egyedülálló társkeresők pedig gyakran esnek ennek az illúziónak áldozatul, irigykedve figyelik a tökéletes párt és ők is arra vágynak, hogy találjanak valakit, akivel megoszthatják az életüket.


A közösségi felületeket nézve minden párkeresőben felélénkül a magány érzése, gyakrabban gondolnak arra, hogy valami nem stimmel velük. Pedig sokszor ezek a kirakat párkapcsolatok a legfelszínesebbek vagy ezekben van a legnagyobb feszültség.

Gondolj csak a közös Facebook profilokra, amik azt sugallják, hogy a felek nem bíznak egymásban. A legjobb párkapcsolatban is szükség van a magánszférára, az egyedül töltött időre és önmagunk építésére.

Az önbizalomhiányos emberek osztanak meg túl sokat az életükről?

Egy kutatás arra is rávilágított, hogy azok, akik bőbeszédűbbek a magánéletükkel kapcsolatban sokszor önbizalomhiányosak. De nem minden esetben az alacsony önértékelés miatt posztolnak az emberek többet a párkapcsolatukról, gyakori az is, hogy kívülről jövő megerősítésre van szükségük. Egyszerűen van, hogy így szeretnék legitimizálni a kapcsolatukat a felek, a kedvelések, a megosztások és a hozzászólások eldöntik, hogy jól döntöttek-e, hogy egymást választották.

A párkapcsolatukból nyernek önbizalmat.

Azok, akik szeretnek mindent megosztani a kapcsolatuktól, általában a párkapcsolatuk minőségétől teszik függővé a saját magukhoz való viszonyukat. Tehát, ha jól működik a kapcsolat, akkor magukkal is meg vannak elégedve, ha viszont konfliktus van a párkapcsolatban, akkor nem érzik jól magukat.

A zárkózott (introvertált) és a nyitottabb (extrovertált) emberek egyaránt oszthatnak meg.

Korábbi kutatások azt bizonyították, hogy az extrovertált emberek nagyobb kapcsolati hálóval rendelkeznek a közösségi oldalakon is és gyakrabban osztanak meg különböző tartalmakat.

Az újabb kutatások azonban azt bizonyították be, hogy párkapcsolati témák tekintetében nem lehet különbséget tenni a két embertípus között. Aki megerősítésre vágyik ilyen szempontból, az meg fogja osztani a párkapcsolatuk alakulásának részleteit legyen akár introvertált akár extrovertált.


1 megjegyzés: