-

2018. szeptember 19., szerda

Problémák és kezelésük a párkapcsolatban

Azt már tudjuk, hogy a szerelem kialakulása több fázison keresztül tart, illetve, hogy a más kialakult párkapcsolatban is szakaszok különíthetőek el. De vajon megoldásokat tudunk mondani az egyes fázisokban jelentkező problémákra? Most erre teszünk kísérletet.

Problémák és kezelésük a párkapcsolatban



1. A nagy szerelem szakasza

Minél többet szeretnénk a másikkal lenni, azt érezzük, hogy végre hazatértünk, megtaláltuk a másik felünket.

Lehetséges problémák:
Ha valamelyik fél bizonytalan önmagában, akkor nem engedi meg magának az összeolvadást  másikkal, azért mert fél, hogy elveszíti önmagát. Emiatt távolságtartóbb, mint amit ebben az első időszakban általában tapasztalunk. Ennek ellentéte, ha valaki nagyon fél az elszakadástól, akkor az összeolvadással kapcsolatban is szorongásokkal van tele, és a legkisebb távolságtartást is elutasításnak értelmezi. Ilyenkor a fájdalom, keserűség, akár harag érzéseivel mérgeződik a kezdeti szerelem érzése. 

2. Leválás

Ráébredünk a másik negatív tulajdonságaira, sokszor próbáljuk megváltoztatni is, ám sikertelenül

Lehetséges problémák:

Gondod okozhat, ha nem tudjuk elfogadni egymás másságát, és a „meg akarom változtatni” állapotban maradnak. Előfordul, hogy a párunkról a kezdeti szerelmes időszakban alkotott képünk teljesen megváltozik, és a valóság egyáltalán nem tetszik nekünk. Ilyenkor az elfogadás helyett sokan a szakítást választják.

3. Gyakorlat teszi a mestert

Már nem csak a kapcsolatban keressük a boldogságot, újra a család, a barátok felé fordulunk.

Lehetséges problémák:
Gondot az okozhat, ha a felek már annyira eltávolodtak a közös dolgoktól, hogy a kapcsolat kiüresedik. Ha már nincs közös beszédtéma sem, csak unottan tévéznek esténként egymás mellett a párok, és alig várják, hogy másnap újra kiszabadulhassanak és folytathassák a saját igényeik szerinti életet.

4. Újrakezdés
Újra a másik felé fordulunk, már más tapasztalatokkal.

Lehetséges problémák:

Ilyenkor szoktak sokan kilépni a kapcsolatból azzal a felkiáltással, hogy kialudt a láng, új kapcsolatot keresünk és nem számolunk azzal, hogy minden szerelem eljut eddig a szakaszig, ezért újra és újra csalódnak, ha elmúlik a nagy érzés.  Másik probléma ilyenkor az lehet, ha azt hiszik a párok, hogy a kapcsolatban nem szabad veszekedni. Pedig a  veszekedés a kapcsolatban normális dolog, fontos, hogy megoszthassuk negatív érzéseinket is azzal, akivel együtt élünk. Természetesen különbség van a romboló, bántó veszekedés és az építő jellegű vita között. Az ideális kapcsolatról alkotott sztereotípiák miatt azt is gondolhatják a párok, hogy ha már kérni kell, az régen rossz, csakhogy ez nem igaz. Egy kapcsolatban évek múltán sem egyértelműek a dolgok, ki kell mondani mindent.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése