-

2018. szeptember 5., szerda

Miért fontos, hogy hogyan éljük meg az első szerelmet?

Ki ne emlékezne az első szerelmére? Felejthetetlen emlékek és érzések törnek elő még sok-sok évvel a szakítás után is. Általában kedves emlékként őrizzük tinédzserkori barátnőnk vagy barátunk emléket. De vajon miért?

 

Miért fontos, hogy hogyan éljük meg az első szerelmet?





Az első érzések, az első szerelem általában olyan intenzív, olyan egyedi, hogy az évek múlásával egyáltalán nem kopik az emléke. Sokan még akkor is pozitív élményként gondolnak vissza rá, ha a szakítás nem éppen a megfelelő módon zajlott le.


Az első párkapcsolat mindenféleképpen befolyásolja a későbbi párkapcsolatainkat, mégpedig azért mert ezidő alatt még a fiatalok személyisége is formálódik, fokozatosan fedezik fel önmagukat, szexualitásunkat és ismerkednek azzal a rendszerrel, amiben egy párkapcsolat működik.
Amennyiben rosszul alakulnak a dolgok, akkor az nagyban befolyásolja, hogy hogyan viselkedünk a későbbi kapcsolatainkban, mennyire tudunk közel engedni valakit vagy éppen azt, hogy mennyire tudunk együttműködni a párunkkal. Különösen két dolog miatt fontos az első kapcsolat, az egyik a formálódó értékrend, hiszen ennek alapjait ebben az időszakban rakjuk le, és a szakítás miatt is, hiszen sok múlik azon, hogy békésen vagy nagy viharok közepette távozik valaki az életünkből.

Értékrend

Az első igazi kapcsolat alatt, amikor már nem csak plátói rajongás a másik, hanem tényleges együtt járásról van szó, számos olyan hatás érhet, ami meghatározza a későbbi sorsod alakulást. Sokszor megesik, hogy hosszú ideig nem tudunk új kapcsolatot létesíteni az első igazi szerelem után, az érzések mélysége miatt, a kialakult szokások és kapcsolódási pontok miatt nem tudunk ilyenkor az új partner felé nyitni. Ez a folyamat akár évekig is eltarthat, tehát nem mindegy, hogy milyen az elválás...

A szakítás

Ilyenkor szembesülünk először és igazán azzal, hogy a párkapcsolatok nem a romantikus filmekben látottaknak megfelelően működnek a valóságban. Rádöbbenünk a hibákra, amiket elkövettünk és tisztán látjuk a másik gyengeségeit is. Ha sikerül megbeszélni ezeket a közös élményeket és az elválás nem fájdalmas, akkor a hibákból tanulva pozitív párkapcsolati képpel léphetünk tovább, kereshetünk új társat, már tudatosabban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése