-

2016. március 4., péntek

Ünnepeljünk! - A nőnap kérdés

A nőnap és a Valentin-nap valamilyen szinten egy kalap alá vehetőek, valamiért nem szeretjük őket... A legtöbb társkereső, de még a friss kapcsolatban élők is azzal érvelnek, hogy miért csak egy napot adunk a nőknek vagy a szerelemnek, amikor az év minden napján kellene ünnepelni. Szerinted van létjogosultsága a felvetésnek?



Szerintünk nincs. Márpedig azért nincs, mert az ünneplés lényege, hogy észrevesszük a jó dolgokat az életben, örülhetünk nekik, ezáltal pedig mosolyt csalhatunk mások és a saját arcunkra is.

Szakértő pszichológusok szerint még a legkisebb ünnepek is elősegítik azt, hogy egy olyan általános boldogságszintünk alakuljon ki, ami a mindennapi problémákkal szemben ellenállóbbakká tesz minket. Ennek köszönhetően kiegyensúlyozottabb, nyugodtabb és kevésbé stresszes életet élhetünk

Ha van valami, amit várhatunk, vagy egy kisebb esemény, amit megünnepelhetünk, akkor sokkal optimistábbak leszünk. Lehet ez bármi, egy kirándulás, egy évforduló, akár a nőnap, vagy a Valentin-nap. Ilyen szempontból fölösleges az ünnepek eredetét kutatni, mert az élettani hatása ugyanolyan egy Amerikából származó ünnepnek is mint egy általunk kreált kis családi eseménynek.

Valljuk be, jól hangzik, ha azt mondjuk, hogy mi az év minden napján ünnepelni fogjuk a szerelmet vagy, ha azt hogy az én párom minden nap megünnepli az én nőiességemet. De van ennek realitása? Ha csak úgy általánosságban kimondjuk: nálunk minden nap ünnep lesz a szerelemből, akkor előbb vagy utóbb ki fog kopni a minennapokból, várni sem fogjuk annyira összesimul a hétfőkkel, keddekkel míg végül teljesen eltűnik az életünk körforgásában.

Egy hosszútávú kapcsolatnak is arra van szüksége, hogy időnként felpezsdítsék benne a tüzet. Ha ez nem történik meg, akkor ellaposodik. Nem feltélenül kell a mindenki által ünnepelt eseményeket megtartani. Kreálhattok saját hónapfordulókat, eseményeket vagy napokat. A lényeg, hogy úgy vagyunk kódolva, hogy szeretünk készülődni, várakozni és igenis, az emberek többsége szereti azt is, ha kap egy apró meglepetést vagy figyelmességet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése