-

2016. március 16., szerda

Szerelem és pszichodráma

Mindenkinek vannak kérdései. Van, aki nincs megelégedve magával, van, aki a munkahelyével, van, aki nem jön ki jól a környezetében élőkkel. Időről időre akadnak problémák, amiket vagy tudunk kezelni, vagy nem… Ha nagyobb dologról van szó, akkor érdemes segítséget kérni, hogy a későbbiekben, könnyebben vegyük az akadályokat. 



Szerelem és pszichodráma



Ebben segíthet a pszichodráma. Legyen szó akár társkeresést érintő kérdésekről, akár az életed más területén jelentkező problémáról, érdemes kipróbálni.

A pszichodráma egy olyan módszer, ami a saját élményeidet, konfliktusaidat, érzéseidet jeleníti meg és dolgozza fel, úgy, hogy közben a csoport többi tagját is közelebbről megismerheted.
Széles körben alkalmazzák, van, aki az önismeret fejlesztésére, van, aki egy közösség vagy szervezet munkájának hatékonyságának fokozására szeretne ezáltal fókuszálni, van, aki személyesen szeretne hatékonyabb lenni. De kiegészítő módszerként az oktatásban és külön képzéseken is szerepet kaphat.

A szerelemmel kapcsolatban vagy a társkeresés kérdéseiben leginkább az önismereti pszichodráma csoportokat ajánljuk. Ezekben a csoportokban a résztvevők, hozzáértő vezetés mellett olyan kérdésekre keresik a válaszokat, amik segíthetik a kapcsolataik minőségi javulását, hasznosak lehetnek a későbbiekben a kommunikációs- vagy konfliktuskezelési problémák javításában. Segítenek a vágyak és a célok megfogalmazásában és az elérésében. Sőt, a pszichodráma segítségével jobb emberismerőkké válhatunk, könnyebben bele tudjuk élni magunkat mások helyzetébe, megérthetjük a hozzánk közel állók, vagy akár az ismeretlenek érzéseit is. Nagy előnye még, hogy könnyebben meg tudjuk fogalmazni az érzéseinket és idővel jobban ki tudunk állni azokért a dolgokért, amiket szeretnénk elérni, meg tudjuk fogalmazni az igényeinket, az érzéseinket, ami valljuk be a társkeresés során és később, egy párkapcsolatban elengedhetetlen.

Nem úgy kell elképzelni egy pszichodráma csoportot, mintha egy pszichológusnál ülne az ember. Mivel csoportos foglalkozásról van szó, így sok embert megismerünk, több ember problémáját megérthetjük és mi is több mindenkivel oszthatjuk meg a félelmeinket, érzéseinket és problémáinkat. A csoportos pszichodráma ülések legnagyobb előnye, hogy többféle nézőpontból, többen keresnek megoldást egy problémára. Vagy te magad, a többiek segítségével, többféle nézőpontból tudsz tekinteni a saját problémádra, ami elvezethet a megoldáshoz.

A többiek mellett meghatározó a terapeuta szerepe is, ezért érdemes utánajárni, hogy milyen tanfolyam a legmegfelelőbb az adott kérdés, probléma tanulmányozására. Ha megtaláltad a szimpatikus csoportvezetőt, akkor a pszichodráma egy remek eszköz lehet arra, hogy a jelenlegi problémáidat megoldd, fejlődj és a később felmerülő nehézségekkel is könnyebben küzdj meg.

Nézz szét a Magyar Pszichodráma Egyesület honlapján és keress hozzád passzoló csoportot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése