-

2015. szeptember 22., kedd

Dr. Kollárné Déri Kriszti: Ez is jó kérdés? Mi az a coolhunting?

Az ironikus személy képes egyszerre rombolni és építeni az őseitől ráhagyományozott, józan észre épülő világszemléletet, vagyis az erős ontológiáját gyengére cseréli: meleg helyzetekben is cool marad.


A cool tudja, hogy bármi megtörténhet
 
Viszont az események nem teljesen kiszámíthatatlanok, újra és újra bekövetkeznek hasonlóak. Vannak valószínűek és kevésbé valószínűek.  Az események tehát nem szükségszerűek, de nem is véletlenszerűek, hanem valószínűek.
Az események előfordulásának valószínűségét nagymértékben befolyásolja, hogy mennyi idő áll a rendelkezésre, hogy bekövetkezzenek, és hogy az adott helyen milyen sűrűn fordulnak elő.

Gondolj csak a Tarantino Ponyvaregény című filmjére, amikor a szétlőtt néger után kellett a kocsit rendbe tenni. Nem volt elég idő a nyomok maradéktalan eltüntetésére. Számításba vették a valószínűséget: éppen akkor és azon a környéken mekkora a valószínűsége, hogy megállítsa őket a rendőr. Valószínűleg elég kicsi. Megfelelően csekély ahhoz, hogy aggódniuk kelljen, megússzák-e.
Arra is volt egy terv, ha mégis egy rendőrbe botlanak. Ebben az esetben Wolf vette volna át a szót. Az ő kompetenciáival ugyanis valószínűbb, hogy nem fog gyanút a rendőr, mintha a balfék gengszterekre bízná a dolgot.

Vagyis vannak ismétlődő sémák és ahhoz rendelhetünk valószínűségeket

Pl. nehéz helyzetben már többször helyt tudott állni Wolf, hiszen ezért hívják őt problémamagoldónak, tehát, ezúttal is nagy a valószínűsége annak, hogy jól veszi majd a már ismert és megismert akadályokat az éppen erre kialakított képességeivel. Olyan a Wolf mint egy "panda" (Panda-stratégia"). Neki is van egy rejtett hüvelykujja egy speciális kompetenciája. Kitanulta és csak arra vár, ha kell, előkapja.

Nem csupán az ismétlődési sémák felbukkanásának van valószínűsége, de a fennmaradásuknak is. A megjelenésük és fennmaradásuk vagy eltűnésük a körülményektől függ.

Ha pl. Wolf képességei alapján nem volna jó problémamegoldó, akkor ezek a kompetenciák nem maradnának fent, vagyis már régen lebukott volna, elkapták volna őt is, így vele együtt a minták, a sémák is megszűnnének, elhalnának.

Az ember számára a fentiekből adódóan lehetőség kínálkozik arra, hogy előre jelezze az események bekövetkezésének valószínűségeit és előfeltételeit. Az előfordulás valószínűség elfogadásra alapozott élet hierarchikusan tudatos, hiszen az alárendelődés és a szabadság kényes egyensúlyát elfogadva viszonyul a világhoz. Az ilyen ember általában nem szomorú, de nem is infantilisan vidám: cool.

Coolhunter: a cool személy, trendvadász, véleményvezér

A coolhunterek az újat, az eredetit, az eltérőt keresik, ami egy adott árut vagy szolgáltatást (vagy személyt!) vonzóvá, eladhatóvá tesz a célcsoport számára. Ha a hozzánk fordulókat metaforikusan coolhuntereknek tekintjük, akik keresik az új  lehetőségét (pl. új megoldások) a munkájukban, párkapcsolatukban, hogy valami újat találjanak, és más trendvadászok pedig rájuk bukkanjanak, akkor adaptív megoldástérrel tudjuk megajándékozni a hozzánk, ontológiai coachok és mediátorok fordulókat.

Dr. Kollárné Déri Kriszti

Párkapcsolati edző

1 megjegyzés:

  1. Mit èrtesz trendvadàszon? A téma magyarul add el magad, ha nem jön be egy viselkedèsformâval játszak szerepet nem teljesen èrtem a mondanivalót.

    VálaszTörlés