-

2015. szeptember 2., szerda

Az is lehet, hogy csak megerősítésre van szükségem - Dr. Kollárné Déri Kriszti válaszol

Összetett kérdés kerül terítékre egy se veled, se nélküled kapcsolat fényében. Önbizalomhiány, elengedés, vágyak és valóság... Mi lehet a megoldás? Kriszti szerint az, ha megéljük személyiségünk különböző szerepeit. Akkor maszkokkal fel?


Kérdés:


Kedves Szakértő! 

Mindenre keresem, kutatom a választ…és az is lehet, hogy csak megerősítésre van szükségem: 8 éve van egy férfi az életemben. Azt, hogy milyen státuszban vagyunk, nem tudom meghatározni. Nem vagyok a barátja, mert nem úgy fordul hozzám (ennek ellenére, többet mond el nekem, mint másoknak). Nem vagyok a kedvese, mert találkozásunk, általában titkosak (még úgy is, hogy egyikünknek sincs párja.) Nem vagyok „szerető”, mert találkozásaink elég ritkák, viszont mindig intimitás a vége. Én nagyon szeretem, és Ő ezt tudja, sőt, érzi. Mondhatnám, ha lenne erőm, ki tudnék lépni ebből a „dologból”, hisz mindenki ezt mondja. De ha 8 éve, Ő a reményed (boldogságra, új dolgokra, szeretetre, az életre), hogyan lehet ezt megtenni? Azt megmondják mit kéne tenned, de senki sem tanít meg arra, hogy hogyan…. 
Többféle tanulmányt, pszichológiát olvastam, csak hogy rájöjjek, milyen személyiség Ő. Milyen szemmel, milyen szívvel kell hozzá fordulnom. Valamit jól csinálhatok, hisz 8 éve..vagyok. De vajon tényleg vagyok, vagy csak magamat csapom be? Amit eddig megfigyeltem a személyiségében, az az önbizalomhiány. Önbizalomhiányból adódó alkoholproblémák. Az élet minden területén (munkahely, baráti társaság, intimitás) próbálom erősíteni. Mindig kiállok mellette. Dicsérem, ösztönzöm, mert tudom, nem kapja meg. Én táplálom az önbizalmát, Ő leépíti az ennyimét. Mondhatnám azt, hogy önbizalom hiányos vagyok, hogy nem szeretem magam, de ez nem igaz. Szeretem, azt az embert, aki vagyok. Szeretem a szívem, a lelkem, a gondolkodásom. Mégis, Ő az egyetlen gyenge pontom…és az életem róla szól. 


Válasz:

Kedves Levélíró, 

Eldönthetjük, hogy kinek van itt önbizalomhiánya? A párjára ragasztja, aztán magára. Kinek nem torzít itt a szemüvege? Ki, kinek a bírája? Melyikünk lehet bíró egyáltalán? Mikor, milyen helyzetben? Kinek, mi itt a szakmája: ki diagnosztizálhatja a másikat? 

Kezdjük újra: Mi lenne, ha nem "bemondó emberek" lennénk (bemondom a frankót, a tutit, a csalhatatlant), hanem csak kérdeznénk? Akár rögtön magunkon kezdenénk. "Ő az egyetlen gyenge pontom…és az életem róla szól." Bizony, így jó lecke Önnek a párkapcsolata. Sokat tanulhat önmagáról, az emberi viszonylatokról általában. Éljen vele. (Túl) drága lehetőség ez. 

Tegyük fel a kérdést:

Ha nem azt érem el a viselkedésemmel, megjelenésemmel, életvezetésemmel, amit szándékozom, lehetséges, hogy változtatnom kéne rajta? Ha a párom nem úgy reagál a dolgaimra, ahogy szeretném, másképp kéne próbálkozni? (Lehetséges.) 

Új kérdés:

Jó, de hogyan? 

Leírom egy lapra, milyen szeretnék lenni, sőt milyennek lásson engem, ő milyen legyen és leverem rajta. (Nem!) Ha unja, ha belefárad, ha már nem izgatja, akkor is legyen lelkes. Mert ez van. (Ne, ne!) 

Legújabb kérdés:

Hát, akkor? 

Talán legyen érdekes. Önmagának is izgalmas. Kiismerhetetlen. Sokszerepes. Egy teljes viselkedésrepertoárt gyűjtsön a gardróbjába. Tesztelje le. Variálgassa. Ha felmegy a függöny, alakítson nagyot! Gyűjtse be az elismeréseket. Örüljön. Kérje meg az árát. Készüljön az új fellépésekre. Adja el magát. 

Ráadás kérdés:

Ok, de nekem nincs elég göncöm. Mit csináljak, ha nincs mit felvennem? 

Tanulni kell. Sokat. Gyakorolni. Versenyezni. Megmérettetni. Sosem csüggedni. Leginkább nem egyformának lenni, mert nem izgi mindig ugyanazt a mozit nézni. 


Tekintse meg, gondolkodjon a sokféleségen. Milyen szeretne lenni, melyikre voksolna? Melyikre nem? Hogy kéne ilyenné vagy olyanná válni? Megvalósítani? Letesztelni? Kell-e (át)alakulni? A változatlanságra való törekvés a változás legfőbb motorja! Aki nem tesz érte, az fog a legjobban csalódni, kiábrándulni, a kiábrándulás tárgyává válni. 

Mi kell a változás elviseléséhez? 

Ez jó kérdés, de tényleg. Lelkierő, állóképesség, minőségi (életvezetési) szempontok, igényesség, valódi értékek. Ha ez megvan, akkor a változás már egyébként is megállíthatatlan. Ez az élet nagy paradoxona. 

Szeretettel kívánok sok örömet a szárnypróbálgatásokban! Önnek minden esélye megvan egy minőségi életre, mert a jó kérdést már feltette!

Dr. Kollárné Déri Kriszti

Párkapcsolati edző

www.ilovechool.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése