-

2015. június 2., kedd

Önmagad keresed minden kapcsolatban

Hogyan lehet feldolgozni egy olyan témát, amit mindenhol tiltanak mégis mindenhol gyakorolják? Esther Perel hosszas kutatómunka után megosztja a tapasztalatait a hűtlenséggel kapcsolatban

Ha végignézünk a történelmen látni fogjuk, hogy a férfiaknak mindig is joguk volt a megcsaláshoz, vagy csak elenyésző következményekkel járt az, ha félreléptek. Ezzel szemben a nőknek mindig nagyobb megvetés járt, ha csaltak. Ez a kettős megítélés szinte egyidős az emberiséggel.

Esther Perel hosszú éveken keresztül világszerte tanulmányozta a megcsalás jelenségét. 
Azt állapította meg, hogy a monogámiával kapcsolatos elképzeléseink jelentősen megváltoztak az elmúlt időszakban. Régen a monogámia azt jelentette, hogy egy ember mellett kiállunk egy életen át. Ma már inkább egy adott pillanatról beszélhetünk csak. 

A megcsalás fogalma, definíciója nincs pontosan megadva, senki sem tudja pontosan mit nevezünk annak. Illetve egyénenként változik, hogy egy pornófilm megnézésénél, egy sanda pillantásnál vagy egy csóknál kezdődik-e. Az emberek elítélik, ha a párjuk nem őszinte a  megcsalással kapcsolatban, ugyanakkor nem is ismerünk más megoldást. Valljuk be, mi is a végsőkig tagadnánk.

A múlthoz képest jelentős változás az is, hogy még sosem volt ilyen egyszerű csalni, de sosem volt ilyen nehéz eltitkolni sem. Sokkal nagyobb a lebukás kockázata. Ezzel egy időben a házasság intézménye is változott. Ma romantikus fogalom, régen gazdasági egység volt. Egy romantikus elképzelésünk van az igazival kapcsolatban, azt várjuk tőle, hogy több szerepnek is megfeleljen. Legyen a társunk, a barátunk, a szeretőnk. Egy szóval: idealizáljuk,

Sokan gondolják azt, hogy alapvető jogunk a boldogság, ma az emberek többsége azért válik el mert azt gondolja, hogy boldogabb lehet, azért válnak el, mert egyszerűen elválhatnak. Meg van a lehetőségünk a továbblépésre és, ha nem lépünk, akkor a külvilág véleménye az lesz, hogy gyengék vagyunk, mártírok és emiatt kell szégyenkeznünk.

A válás továbbvezet minket egy következő kérdéshez. Ha elválhatunk, akkor miért csalunk? Azt gondolnánk, hogy ha mindenünk megvan, akkor nincs értelme a kapcsolaton kívül keresni más örömöket. Pedig, a boldog emberek is csalnak... Ennek fényében át kell értékelnünk a csalás fogalmát és némileg a megoldáshoz is eljutunk.

Esther megállapította, hogy sokan nem új párt keresnek, amikor megcsalják a jelenlegit, hanem az új önmagunkat… A párhuzamosan futó kapcsolatok izgalma egy új életet ad az embereknek, viszonylag könnyen. Vajon helyes út ez?

Forrás: TED

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése