-

2015. június 9., kedd

Lisa Clampitt: A társkeresés történetéről

Amikor a társkereső irodákról, az elrendezett házasságról és a “kerítők” munkájáról beszélünk, akkor általában a múltra gondolunk, mintha ezek a fogalmak napjainkban már nem is léteznének. Pedig valamilyen formában most is jelen vannak, csak a nevek átalakultak.


Régen a házasság nem a szív dolga volt, sokkal inkább üzleti ügynek lehetett tekinteni, amit a gazdasági helyzet, a szociális státusz és a származás befolyásolt. Először jött a házasság, aztán remélhetőleg a szerelem.


A társadalom a házasuló korba kerülő fiatalok összeismertetését elismert szakemberekre bízta. Japánban nokado-nak, Mexikóban portador-nak és Oroszországban kalyn-nak hívták ezeket a gyakran spirituális eszközökkel dolgozó embereket.

A katolikus vagy zsidó közösségekben a vallási vezetőké volt ez a megtisztelő szerep. Ők végigkísérték az ismerkedés fázisát is és gyakran a fiatal házasok problémáit is segítettek megoldani.

Az elrendezett házasság akár diplomáciai eszközként is felfogható és többek között a hozomány érdekében, de a családi cím megtartása miatt is fontos volt. Ezek a szempontok még ma is sok helyen tartják magukat a világban. A modern társkereső irodák viszont más dolgok mentén dolgoznak. Napjainkban az irodák elsőszámú célja az, hogy a személyes kapcsolat révén minél erősebb és hosszabb kapcsolatokat hozhassanak létre. Mostanra egyre inkább úgy tűnik, hogy az 1990-es évektől nagy népszerűségnek örvendő online társkereső szolgáltatások mellett szükség van a régi korok mintájára alapuló társkereső irodák munkájára is, mert annak ellenére, hogy az emberek többsége élvezi a neten való keresgélést és a különböző beállításoknak köszönhetően egyre részletesebb keresést a profilok között, a hatékonyság és a biztonság nem feltétlenül garantált. Manapság a személyes tanácsadók rengeteg területen tudnak segíteni a párkeresőknek. Tanácsokkal látják el, figyelmeztetnek irreális elvárások esetén és ismeretségi körüknek köszönhetően nagyobb biztonsággal ajánlanak olyan partnert, aki valóban az Igazi lehet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése