-

2015. június 30., kedd

Dr. Kollárné Déri Kriszti: Van élet a válás után?

Elválás. Ha valaki már nem tudja tovább elképzelni az életét a jelenlegi társa mellett, akkor egyre hangosabban fog szólni a fejében a vészcsengő, ami arra biztatja, hogy váljon el. Nehéz lesz és nem minden esetben jó a döntés...


Kérdés:

Tisztelt Krisztina, 

Tizenhat éve élek Németországban, 13 évvel ezelőtt házasságra léptem egy német férfivel. Időközben született 2 gyermekünk. Sajnos vagy nem, de a házasságunk az utolsó napjait éli.  Már szóba került a válás, de sajnos a másik fél hozzáállása nem felel meg a 21. század civilizált gondolkodásának. Az ő álláspontja szerint: Nem akar válni... De vele maradni lehetetlen. Én mehetek de a gyerekek maradnak. Ő képtelen a gyereknevelésre és a családja sem tud ebben segíteni neki. 
Egy testvére és egy apja van az anyukája kiskorukban meghalt. Semmilyen családképpel nem rendelkezik. Ő azt mondja a végsőkig el fog menni hogy megnehezítse a dolgomat. Harmadik félről szó sincs egyszerűen az emberi méltóságom az ami már nem tud tovább létezni ebben a közegben. Már évek óta szenvedek, ez az állapot nem tartható tovább. 
Minden az övé, még egy saját számlám sincs, abszolút le voltam korlátozva mindenben évek óta. 

A kérdéseim: Mit gondolnak milyen esélyekkel indulok neki ennek a válásnak?
A válaszra méltatását előre is nagyon köszönöm. 
Szükségem van segítségre. 
Köszönettel:Judit.

Válasz:

Kedves Judit, 
a részletek fontosak-e? (Ami ebből megbeszélendő, az nem feltétlenül illeszkedik egy online tanácsadáshoz.) Ha Ön már döntött, minden apró momentum újabb akadálypályát jelent abban, hogy véghez is vigye az elhatározását.
Egyetlen radikális döntés sincs következmények nélkül. És még, ha fáj is, jól van ez így. 
Ez a játék része. "Amor fati", a sors szeretete. 
A XXI. században bárki elválhat. Magyarországon a válási arány 50%-hoz közelít. Mindenkinek már óvodás kortól fel kéne készülni a válásra jó előre. "Nincs királyi út." Aki nem védi meg magát, az később vívja meg ugyanazt a csatát és elmondhatja: "Futásomat megfutottam, harcomat megharcoltam, s most vár rám..." 

Most rémesen veszélyesnek látszik a dolog...

"A cél voltaképp mi is? 
A cél, megszünte a dicső csatának, 
A cél halál, az élet küzdelem, 
S az ember célja a küzdés maga." 

Dr. Kollárné Déri Kriszti

Párkapcsolati edző

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése