-

2015. június 30., kedd

Boldogság gyere haza: A világ annyi, amennyit észreveszel belőle

Megfigyelted már, hogy a mindennapjaid során össze-vissza cikáznak a gondolataid? Hogy már ebéd közben azon gondolkozol, mit kell majd vásárolni holnapra? Hogy egy telefonbeszélgetés közben eszedbe jut, hogy fel kell hívnod valakit? Akkor üdv a klubban.

Nem csoda, ha problémáid vannak azzal, hogy egy tevékenységben teljesen elmerülj, manapság már hozzá vagyunk szokva, hogy miközben egyik kezünkkel a levest kavargatjuk, a másikkal telefonálunk. Vagy ha valakivel levelezünk, chetelünk akkor közben még híreket is olvasunk vagy filmet nézünk. Még a moziban is nyomkodjuk a telefont és egy baráti beszélgetést is rengeteg dolog megszakíthat.

Ilyen helyzetekben előfordul,  hogy nem figyelünk arra, ami aktuálisan a fő tevékenységünk, vagy arra, akivel beszélünk. Sőt, magunkra sem figyelünk, arra, hogy az adott tevékenység örömet okozzon nekünk. Pedig egyre többen vallják azt, hogy az igazi boldogság csak akkor köszönt be hozzánk, hogyha megtanulunk elmélyedni a dolgokban. Nem Facebookozunk, miközben telefonálunk, nem e-mailezünk miközben filmet nézünk és nem olvassuk a híreket ebéd közben.

Ha el tudsz mélyedni valamiben, akkor azt a pszichológusok áramlatélménynek nevezik. Ilyenkor eltűnik az idő, eltűnnek az egyéb kis zavaró gondolatok, eltűnik az éhségérzet és csak arra a dologra fókuszálsz, amit csinálsz. Ez lehet tulajdonképpen bármi, amiben az örömödet leled. Nem kell nagy dolgokra gondolni, egy játék, a hobbid, az olvasás vagy zenehallgatás mind kiválthatja ezt az élményt.

Mit kell tenned, ha szeretnél ilyen élményben részesülni?

Először is rá kell jönnöd, neked mi okozza a legnagyobb örömet, mi az, ami közben nem aggódsz apróságokon és nem kalandozik el a figyelmed.

Ha ez megvan, akkor csak be kell iktatnod a mindennapjaidba. Törekedj arra, hogy minél többször űzd az adott tevékenységet és minél inkább úgy, hogy ne hagyd, hogy bármi is megzavarjon.

Végül már csak arra kell figyelned, hogy pontosan határozd meg a feladatod nehézségi fokát. Kell, hogy legyen benne egy kis kihívás, tehát, ha fejlődsz mondjuk a hobbidban, akkor egy idő után nehézségi fokozatot kell váltanod, különben az áramlatélmény elmarad. De ha túl magasra teszed a lécet, akkor csak arra tudsz majd gondolni, hogy miért nem tudod megugrani...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése