-

2015. június 22., hétfő

Boldogság gyere haza, vagy legalább költözz közelebb

Biztos veled is előfordult már, hogy nem tudtál örülni semminek, hogy csak a negatív dolgokat vetted észre az életedből és csak azt vártad, hogy mikor következik be a következő balszerencsés fordulat…Na, ezzel én is így vagyok, remélem már nem sokáig.

Miközben talán irigykedve nézted a többieket, akiknél minden rendben van, sikeresek, jó párkapcsolatuk és munkájuk van és még, ha történik is velük valamilyen rossz dolog, akkor azonnal meglátják a kiutat. Sonja Lyubomirsky pszichológus és egész munkásságát annak szentelte, hogy a boldogság rejtélyét megfejtse. Arra viszonylag könnyen rá lehet jönni, hogy vannak olyan emberek, akiknek könnyebben megy, jobban meg vannak elégedve az életükkel és vannak olyanok, akik egyszerűen nem.
Sonja azt vizsgálja, hogy mitől boldogabbak a boldogabbak és arra tesz javaslatokat, hogy hogyan lehetne az is hasonlóan kiegyensúlyozott, akinek kevésbé megy ez a boldogság dolog.

Kiderült, hogy a boldogabb emberek nagy része valamilyen stratégiát alkalmaz, sőt, arra is fény derült (és ez a mellékelt képen is látszik), hogy 40 %-ban a saját szándékos tetteink felelnek a boldogságunkért és csak 10 %-ban a külső körülmények. Ha ehhez hozzá vesszük azt is, hogy a szerző vizsgálataiból kiderült, hogy a boldog emberek nem csak annyit nyernek, hogy vidámabbak és többet mosolyognak, hanem általában gazdagabbak, egészségesebbek, jobban szeretik a munkájukat, kiterjedt baráti körük van és a párkapcsolataik, házasságuk is tartósabb, akkor nyilvánvalóvá válik, hogy nem érdemes elhanyagolni ezt a területet. Első lépésként azon kell elgondolkodni, hogy mennyire vagyunk boldogak, hogy utána a megfelelő stratégiát alkalmazva még inkább azok lehessünk. Általánosságban ezeket az alapelveket követik azok, akik kicsattannak az örömtől:

  • Sok időt szánnak a családjukra és a barátaikra; ápolják és élvezik ezeket a kapcsolatokat.
  • Nem kényelmetlen nekik kifejezni a hálájukat mindazért, amijük van.
  • Sokszor ők sietnek elsőként munkatársaik vagy idegenek segítségére.
  • Optimistán tekintenek a jövőbe.
  • Élvezik az élet gyönyöreit, és igyekeznek a jelenben élni.
  • Heti, sőt napi rendszerességgel végeznek testmozgást.
  • Mélyen elkötelezettek életre szóló céljaik és ambícióik m ellett (például harcolnak a csalások ellen, barkácsolnak, vagy továbbadják a gyermekeiknek azokat az értékeket, amelyekben mélyen hisznek).
  • Végül, de nem utolsósorban: a legboldogabb embereknek is megvannak a maguk feszültségei, válságai, sőt tragédiái. Ilyen körülmények között éppen annyira kibillenhetnek egyensúlyukból és szenvedhetnek, m int Ön vagy én, ám az ő titkos fegyverük az a tartás és erő, amelynek segítségével megbirkóznak a kihívásokkal.


Úgy gondoltuk, hogy egy kis tesztbe kezdünk, utánajárunk a pozitív pszichológiának, az életörömnek, a pozitív gondolkodásnak. Már most jobban érzem magam, csak attól, hogy megírtam ezt a cikket és reggel meditációs zenével sétáltam munkába. Vajon csak placebo hatás?

Kiindulási pont:

Sonja Lyubomirsky: Hogyan legyünk boldogok?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése