-

2015. május 22., péntek

Lehet, hogy van abban valami, hogy a szerelem nem elég

Hazaértünk New York-i utunkról és Amir Levine kötődési formákról írt könyvét tanulmányozva az a kérdés merült fel bennünk, hogy vajon elég-e egy kapcsolathoz a szerelem?

A kérdés elcsépelthetnek tűnhet, de a kötődési formák megismerésével teljesen új megvilágításba kerül. Háromféle ember létezik, van aki biztonságosan kötődik a kapcsolataiban, van, aki kerüli az erősebb kötődés kialakulását és olyan is van, aki, folyamatosan aggódik, nehogy elhagyják.

Ezek kialakulása leegyszerűsítve a gyerekkorunkig vezethető vissza, egészen odáig, hogy a szüleink, hogyan gondoztak minket csecsemőkorunkban.

Talán nem is kell magyarázni, hogy a biztonságosan kötődőknek van a legnagyobb szerencséjük, mert ők érezhetik  magukat a legkényelmesebben a kapcsolataikban.

De...felmerül a kérdés, hogy mi történik akkor, ha a párod kötődési stílusa ellentétes a tiéddel? Milyen jövő vár az aggódókra, ha egy elkerülő mellett kötnek ki? 

Amir Levine írása különösen azoknak lehet hasznos, akik még csak keresik az igazit. Segítségével fel lehet ismerni, hogy melyik csoportba tartozunk és, hogy milyen igényeink vannak. De arra is kitér a szerző, hogy hogyan lehet megfejteni, hogy a kiszemeltünk melyik kategóriába tartozik. Így még időben lehet mérlegelni, hogy vajon kölcsönös lesz-e a megelégedettség szintje a párkapcsolatban.

Ezen a ponton már biztos te is elgondolkozol, hogy mit lehet tenni akkor, ha túl sok érzelmi szál köt valakihez, de annak a valakinek teljesen mások az igényei, mint neked? Például, te kerülöd az intimitást, szeretsz néha egyedül lenni, de a párod szeretne többet szexelni, vagy csak egyszerűen a közeledben lenni akkor is, amikor te magányra vágysz. Levin könyve szerint ebből a helyzetből is van kiút. Annyi biztos, hogy hosszú távon csak nagyon nehezen lehet elviselni az elkerülő menekülését és fordítva, az aggódó folyamatos közeledését és kétségeit...

Következő alkalommal leírjuk mit javasol a pszichiáter, neurológus.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése