-

2015. május 26., kedd

Hogyan befolyásolja a kötődési formád a kapcsolatodat?

Legutóbbi bejegyzésünkben felvetettük a kérdést, hogy vajon tud-e működni egy párkapcsolat, ha valaki olyannal vagy együtt, akinek a tiédtől eltérő kötődési típusa van. Nézzük meg jobban, hogy hogyan tudod felismerni, hogy te melyik kategóriába tartozol.

Kutatók szerint az emberek 60%-a biztonságosan kötődik, 20%-a kerüli a kötődés kialakulását és megint 20 % aggodalmaskodik, ha érzelmekről van szó.

Az aggódók:

Ők azok, akik leginkább hisznek a tündérmesékben. Ahelyett, hogy őszinte bizalmat és szerelmet éreznének a párjuk iránt, csak a szeretetéhség marad. Csak azért vágynak partnerre, hogy kiegészítse őket, a másik felük legyen. A viselkedésük gyakran megmagyarázhatatlan, nem érzik magukat biztonságban egy párkapcsolatban sem és ez a saját félelmeiknek köszönhető. Gyakran felülkerekedik bennük a párkapcsolati függőség és a birtoklásvágy. Az is sokszor előfordulhat velük, hogy teljesen ártatlan szituációkba belemagyaráznak féltékenységre okot adó dolgokat. Például, ha a párjuk többet találkozik a barátaival a megszokottnál, akkor azt már egyértelműen a megcsalás első jelének veszik. Ők azok, akik előszeretettel teszik féltékennyé a másikat, csak azért, hogy egy kicsit biztonságban érezzék magukat.

Az elkerülők:

Az elkerülők érzelmileg pár lépés távolságot tartanak a szerelmüktől. Szeretnek a saját elszigetelt világukban időzni, talán úgy is gondolják, hogy nincs szükségük mély érzelmi kapcsolatokra, amire persze minden embernek szüksége van. Megvan bennük a képesség arra, hogy időszakosan valóban lekapcsolják az érzéseiket és még a felfokozott vitás helyzetekben is képesek arra, hogy hideg fejjel, szenvtelenül nyilvánuljanak meg. Az elkerülők között is vannak olyanok, akik félnek a magánytól. Bennük egy furcsa kettősség alakult ki, ami nem engedi azt sem, hogy őszintén elköteleződjenek, de a magánytól is tartanak.

Természetesen van átjárás a kötődési formák között, rengeteget lehet fejlődni, különösen akkor, ha a partnerünk segítőkész ebben.

Forrás: Psychalive

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése