-

2015. április 20., hétfő

Dr. Csernus: Párkapcsolati társasjáték a Thália Színházban


Ezt a darabot minden szerelmesnek, szerelemre vágyónak és szerelemből kiábrándultnak látnia kell. Egy vonat elindul. Az egyik fülkében egy nő és egy férfi ül. Hosszú az út, beszélgetnek. Történeteiken hol sírunk, hol nevetünk. Válaszokat keresnek. Ki rontotta el? Hol? Mikor? Miért? Váratlanul új utas száll fel: Csernus Doki. Ő segít nekik, ám nem csak nekik....Önök is izgalmas alternatívákat kaphatnak tőle az élet számos párkapcsolati problémájára!


A darab 2013 tavaszán debütált a Thália Színház Mikroszínpadán, idén májustól azonban már egy felújított előadást láthatnak a nézők: Ő+Ő+Csernus Doki címmel. Arra a kérdésre, hogy miben lesz más az így színpadra állított produkció, Jantyik Csaba az előadás rendezője és Nagy Enikő színésznő válaszolnak.

- Hogyan került az előadásba Csernus Doki?

J.Cs.: Amikor elhatároztuk, hogy színpadra adaptáljuk ezt a darabot – ami egyébként eredetileg egy musical –, már eleve nem a zenés jellege érdekelt minket. A két karakter személyiségének mélységei miatt gondoltuk úgy, hogy mint a szereplők, mint párkapcsolati történeteik nagyon izgalmasak. Olyan problémákat, kérdéseket vetnek fel, melyek mindenki számára ismerősek lehetnek. Így született meg az eredeti egyfelvonásos Ő+Ő című előadás. Az, hogy Dr. Csernus belekerült a produkcióba, egy „igény” volt a közönség részéről. Többször előfordult, hogy előadás után nézőkkel beszélgettünk, akik még szívesen tovább boncolgatták volna a témát – akár egy közönségtalálkozó keretében. Akkor fogalmazódott meg bennünk a gondolat, hogy mi lenne, ha esetleg bevonnánk egy szakértőt. Olyan specialistát szerettünk volna hívni, akinek ez a szakterülete és nem az előadás után, hanem az előadás közben – a színészekkel és a nézőkkel együtt – vitatná meg a látottakat. Ezért kerestük meg Dr. Csernus Imrét, akivel közösen dolgoztuk ki a felújított előadás koncepcióját.

- Mi ez a koncepció? Hogyan lehetetett egy kvázi civil szereplőt adaptálni az előadásba?

J.Cs.: Az előadás maga olyan jelenetekből áll, melyek önmagukban is kerek, egész  történetek. Tulajdonképpen mindegyik jelenet egy-egy problémát vet fel egy kapcsolaton vagy házasságon belül. A felújított előadásban minden ilyen rész után Csernus megállítja az előadást, majd néhány percben átbeszélik a látottakat. Aztán megy tovább a darab, jön a következő jelenet, a szereplők utaznak tovább a vonaton.

- Ti ketten egy párt alkottok a való életben. Ez a párkapcsolati társasjáték számotokra is szolgál tanulsággal?

N.E.: Természetesen igen, nagyon is. Előtte is úgy gondoltam, hogy egy kapcsolatban mindig mindent meg kell tudni beszélni. Nem szabad, hogy a felmerülő problémák és sérelmek kimondatlanok maradjanak. Ez a darab pontosan arról szól, hogy mi történik, ha a gondokat és a meg nem értettség érzését a szőnyeg alá söpörjük, és milyen könnyen meg lehet menteni egy kapcsolatot, ha mindezeket megbeszéljük a másikkal. Az pedig, hogy a különböző szituációkat Csernus dokival közösen dolgozhatja fel a néző az előadás alatt, szerintem mindenkinek, aki párkapcsolatban él vagy szeretne élni, sokat segít majd.

- Ha jól értem, ez a felújított előadás olyan lesz, mint egyfajta improvizációs tréning, amiben egy kapcsolat különböző aspektusait, helyzeteit láthatjuk és elemezhetjük…

N.E.: Igen, mert a szereplők által eljátszott helyzetekben talán mindenki kicsit önmagára ismer, és Csernussal nem csak a felismerésig jut el, hanem a megértésig is.

- Rendezőként mi lesz a legfontosabb feladatod? Kell egyáltalán Csernust „rendezni”?

J.Cs.: Nem, azt gondolom, hogy egyáltalán nem kell. Nekem rendezőként igazából az a feladatom ebben a felújított változatban, hogy az előadás jeleneteit és az Imre által irányított beszélgetős, elemzős részeket összefésüljem. Ez egy innovatív kihívás, amit izgatottan várok.

- Mit gondoltok, befolyásolja majd az előadás befogadását, hogy Csernus által esetleg új értelmet nyernek a jelenetek?

N.E.: Biztosan, de úgy gondolom, inkább segíteni fog a nézőnek, hogy ne csak lássa az előadás történeteit, hanem valóban megértse és megfelelőképpen értelmezze is azokat.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése