-

2015. március 18., szerda

Na, ezért vannak problémáid a párkapcsolatodban, ha alacsony az önbecsülésed

Azok az emberek, akiknek alacsony az önértékelésük, nagyobb eséllyel maradnak benne egy rosszul működő párkapcsolatban. Úgyhogy nem árt egy alapos önvizsgálat...


Él egy általános elképzelés a köztudatban, miszerint az alacsony önbecsülésű emberek sokkal többet kombinálnak és jóval negatívabbak egy párkapcsolatban, mint azok, akiknek reális az énképük és kiegyensúlyozottak.

A kutatók ezt a jelenséget vizsgálták és végül azt emelték ki, hogy az alacsony önbecsülésűek hajlamosabbak a konfliktuskerülésre, félnek a párkapcsolati problémáktól. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nem érdekli őket a dolog, sokkal inkább azt, hogy félnek a sérülés lehetőségétől.

Sőt, különböző párok kommunikációját vizsgálva kiderült, hogy azok a felek, akik túlságosan adnak mások véleményére, sokkal nagyobb eséllyel fognak visszahúzódóan és konfliktuskerülően viselkedni egy párkapcsolatban.

Ezek az emberek többnyire úgy érzik, hogy ha valamilyen problémájukat megosztanák a társukkal, akkor azzal azt kockáztatnák, hogy elveszítik őt.
Tahát, az általános nézettel szemben a megbocsájtani és elfelejteni elv nem igazán működik a valóságban, kivéve akkor, ha csak valamilyen apró nézeteltérésről van szó.
De amikor komoly problémák merülnek fel, akkor az elhallgatás sokkal inkább romboló hatású, mint célravezető.

A kutatás vezetője, Megan McCarthy így összegezte az eredményeket: “Mindannyian tudjuk, hogy a közeli kapcsolatainkban lehetnek nézeteltérések, problémák. Azt fontos ilyenkor nézni, hogy milyen utat választunk a helyzet megoldására.”


Forrás: uwaterloo

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése