-

2015. március 20., péntek

Már csak egy MRI készülék kell hozzá, hogy megállapítsd szerelmes-e

Kínai és amerikai kutatók MRI készüléken keresztül vizsgálták, hogy milyen elváltozásokat okoz a szerelem érzése az agyban. Egy térképet hoztak létre, amiből egyértelműen megállapítható, hogy ki az, aki valóban szerelmes. Sőt, arra is fény derülhet, hogy éppen melyik fázisában van a vizsgált személy ennek a föld fölött járós érzésnek.

Az eredmények szerint a szerelmes agyban megnövekedett aktivitással kell számolni bizonyos területeken, ez különösképpen a jutalmazó és a motivációs központra igaz.

A végeredmény a kutatást végzők szerint azért lehet fontos, mert végre közelebb visz minket az oly sokáig megfoghatatlannak hitt romantikus szerelem megértéséhez.

A száz fő részvételével lefuttatott tesztben három csoportra bontották az Southwest University diákjait. Olyanokra, akik egyedülállóak, olyanokra, akiknek volt már kapcsolatuk de valamiért véget és olyanokra, akik éppen nagyon szerelmesek.

A kutatók arra kértek mindenkit, hogy a vizsgálat ideje alatt próbálják kiüríteni a fejüket, ne gondolkozzanak. Így azt állapították meg, hogy akik szerelmesek azoknál számtalan agyi terület lép működésbe, például a jutalmazó központ, a motivációs központ, az emberi kapcsolatokkal összefüggő terület, illetve az érzelemkezelő központ. Minél régebben volt valaki szerelmes, annál kevesebb ezeken a területeken a mozgás.

Az eredmények már csak azért is érdekesek, mert ez volt az első olyan kutatás, ami a szerelmet az agyi funkcionális változásokkal kapcsolatban vizsgálta.

Forrás: Telegraph

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése