-

2015. február 23., hétfő

Sólyom Ágnes: Holtomiglan-holtodiglan? Kitartás a partner mellett

Vajon hányan gondolják ezt komolyan, amikor párt választanak maguknak? Hányan indítanak el úgy egy párkapcsolatot, hogy az életük végéig fog tartani? Hányan képesek arra az elköteleződésre, hogy tudják: történjen akármi, ők bizony együtt maradnak a párjukkal?


Tartok tőle, hogy egyre kevesebben. Manapság sem intézményi, sem társadalmi keretek nem nehezítik meg az elválást. Ez persze ugyanannyira jó, mint amennyire rossz dolog. Jó, mert senki nem kényszerül évekig, évtizedekig szenvedni egy rossz párkapcsolatban: szakíthat, elválhat. Rossz, mert túl könnyen dobnak el az emberek megmenthető kapcsolatokat. Pedig aki régóta keres magának párt, az sokszor úgy érzi: most már jöjjön el végre az, akivel örökre együtt marad, mert belefáradt a keresgélésbe, az örökös reménykedés-csalódás hullámhegyeibe és völgyeibe.

Sokan érzik tehát, hogy érdemes kitartani egy bár nem tökéletes, de „elég jó” társ mellett. Mik az ő érveik?

Ők belátták, hogy senki sem tökéletes. De azt is tudják mérlegelni, kapnak-e ők a kapcsolattól annyit, hogy érdemes legyen fönntartani. Ha tehát egy kapcsolat még mindig többet ad, mint amennyit rá kell áldozni, akkor értékes, ezért folytatni kell. De nem szabad elkövetni azt a hibát, hogy túlságosan belekényelmesedünk! Ilyenkor ugyanis fölborul a kapcsolati egyensúly, észrevétlen repedések keletkeznek rajta, és ha időben nem orvosoljuk a bajt, komoly krízis állhat elő.
Mi a teendő ilyenkor?
Természetesen időben jelezni a partnernek, hogy baj van. Sokan küzdenek nehézségekkel ezzel kapcsolatban, mert nem tudják, hogyan is kérjenek a párjuktól, hogyan közöljék érzéseiket, gondolataikat. Itt többet is megtudhatsz a témáról.

A legtöbb párkapcsolat megmenthető lenne, mert a partnerek szeretik egymást, csak nem megfelelő módon kommunikálnak egymással. A kitartás, elköteleződés racionális döntés, nem a hormonok játéka. Ha valaki kitartó, az egyben megbízható is. Lehet tudni róla, hogy az ígéreteit megtartja, segítőkész és melegszívű.

Ha valakiből hiányzik a kitartás, az örökké keresgélhet, nem fog párt találni. Röpködhet egyik partnertől a másikig, mindig elégedetlen lesz, soha nem fogja érezni, hogy révbe ért.
Becsüld meg, ha olyan partnert találsz, aki „elég jó”, értékeld, ha végre megállapodhatsz, ha nem kell keresgélni, ha újra elérkezett a remény, hogy vele összejött, összejön.

Sólyom Ágnes

Párkapcsolati súgó


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése