-

2015. január 8., csütörtök

Nedda válaszol: Miért nem kapok választ a leveleimre?

Egyszerű dolognak tűnhet elsőre a társkeresős levelezés, de az ördög a részletekben rejlik. Ákosnak Nedda válaszol és mutat irányt részletesen kielemezve egy-egy mondatot és kifejezést. Tanulságos olvasmány mindenkinek, aki azt gondolja, hogy tökéletesek a levelei.


Kérdés:

Kedves Kántor Nedda!

A véleményét, tanácsát szeretném kérni. A párkeresés kényelmesebb formáját választottam, a netes oldalakon próbálok szerencsét, mivel kicsit visszahúzódó vagyok, nem az a nagyszájú típus.
Kicsit elkeseredve írok önnek, a reményt persze soha nem adom fel, érdekelne viszont, hogy mi lehet a baj a társkereső leveleimmel, mivel elég kevésre kapok választ.

Igyekeztem lényegre törően és minden fontos dolgot belesűríteni. Életkorban a korosztályomat céloztam meg, 23-30 éves korig keresek hölgyeket, nem kimondottan a külsőre megyek, a szolidabb kinézetű lányok tetszenek, de írok a fotó nélkülieknek is.

Talán annyira sablonos, túl őszinte vagy érdektelen a megfogalmazásom, ezért ennyire kevés a reakció?
Magamat átlagosnak mondanám, talán nem vagyok csúnya, és volt már kimondottan szép barátnőm is, de sajnos a személyes ismerkedésben nem vagyok egy nagy ász, nehezen teremtek kapcsolatokat, de ha megvan a kontakt, tudom kezelni a dolgot.

Amiket a levélben leírok, úgy is gondolom, és próbálok eszerint is élni, szóval nem egy szép idillt mutatok be.

Köszönöm szépen a válaszát, ha tud foglalkozni a kérdésemmel!

Köszönettel:

Ákos

Válasz:

Kedves  Ákos!

Egyáltalán nem biztos, hogy a leveleivel van a gond. Lehet, hogy a fotója/i nem szerencsés(ek).
Azt írta, hogy korban önhöz illő, 24-30 éves lányt keres. Ha nem tudtam volna, hogy ezek szerint maximum 30 éves, a levele alapján jóval idősebbnek gondoltam volna. Ne vegye zokon, de semmi fiatalos lendület, lazaság nem árad a leveléből, miközben a korosztályának ez jön be, ezt képviseli, illetve keresi. Ehelyett kicsit terjengős, modoros és bizalmaskodó.

Ne ijedjen meg, nem gátlástalanságra, szabadosságra vagy neveletlenségre gondolok. Először arra mutatok példát, hogy mit értek bizalmaskodáson. A személyes találkozóig a puszit nyugodtan el lehet hagyni a levelekből.

Nem tanácsos "Neked"-el kezdi a levelet: "Gondoltam írok Neked” – mivel a tettek mezejére lépett, nemcsak gondolta, hanem cselekszi is, hogy ír. Fölösleges leírni, ami adott.

A mellékelt példaleveléből az derül ki, hogy nem szeret levelezni, de arra biztatja a leányzót, hogy írjon. Hogy is van ez? Mit is akar tulajdonképpen?! Személyesen találkozni és beszélgetni vagy üzeneteket váltani.

Az nagyon jó, hogy felsorolásszerűen jellemzi önmagát. Ám teljesen felesleges eléírni, hogy „pár szóban jellemezném a személyiségemet”. A felsorolásból úgy is kiderül, hogy nem a bevásárlólista következik. Azt írja megbízható. Ok, de minek teszi oda, hogy lehet magára számítani? Nyilván. Ez megbízhatóság ismérve. A szókimondóssággal azonban vigyáznék. Elsőre kicsit ijesztő. Mit gondol, ki vágyik egy odamondogatós, öreges, terjengős és modoros stílusban író pasira?!

Ha lehet, a párom szó használatától is tartózkodjon. Meglepne, ha a korosztálya ezt használná. 
Alapvetően tehát nincs gond a levelével. Amit kerülnie kell:
- öreges, modoros szavak használata (párom, reményében)
- személyes névmások használata (Neked, Rád, Téged)
- terjengős mondatfűzések (a kevesebb néha több) A levelezés, találkozás, beszélgetés dilemmára írjon csak annyit, hogy például: Az elhúzódó levelezés helyett a személyes találkozásokban hiszek. Ha gondolod, előtte beszéljünk telefonon.
- Facebook – kapcsolatfelvevő, első levélben szerintem felesleges említeni. Normál esetben a Facebook valóban jó kapcsolatteremtésre, de erre a célra Ön az online társkeresőt választotta. A közösségi oldal majd kapcsolattartására lehet jó.

Remélem, tudtam segíteni!

Üdvözlettel:

Kántor Nedda

Pszichológus
Kapcsolati, párkapcsolati szakértő


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése