-

2015. január 22., csütörtök

Kántor Nedda: A fotó mint lépesméz?!

Az online társkeresőre feltöltött fotók témáját előzőleg, az önbecsapások kapcsán más oldalról már érintettem. Mire lehet jó, hogy egy nem bennünket ábrázoló vagy egy sok évvel fiatalabbnak és/vagy -20 kg-val kevesebbnek mutató fotót teszünk fel magunkról?

Mit várhatunk ettől? Leginkább azt, hogy az első randevúnál tovább ne nagyon jussunk. Hogy a saját sikertelenségünkért, csalódásunkért (ismét) másokat vagy a külső körülményeket okolhassuk.

A fotó, a mottó és a bemutatkozó mind a figyelem felkeltését szolgálja. A férfiak számára a nők fotója a legmeghatározóbb inger, a nők számára pedig inkább az, amit és ahogyan egy férfi elárul magáról. A fotó ehhez képest másodlagos. A nők tehát nem igazán engedhetik meg maguknak, hogy ne töltsenek fel fotót, minél jobb fotót, míg a férfiaknak – sokszor a rendszer által generált – sablon szövegtől kellene tartózkodniuk.

Akárhogyan is, az erősen vizuális dominanciájú világunkban tisztában vagyunk azzal, hogy fontos a fotó, így nagy a tét,. Az „oh, akkor olyan jól néztem ki” buzgalmával kiválasztjuk életünk legdögösebb fotóját, akár elhanyagolva azt az aprócska tényt, hogy 15 évvel ezelőtt készült és 15 kilóval könnyebbek voltunk.

Feltöltjük a képet, s miközben várjuk a hatást, bekúszik a címbéli lépesméz effekt: már nem is annyira az a hosszú távú célunk mozgat, hogy társat találjuk, hanem az, hogy a Másik érdeklődését megragadva egy érzelmileg egyre jobban bevonó virtuális (chat, levelezés, sms, telefon) viszonyba, időtöltésbe bonyolódjunk. Ilyenkor a személyes találkozás és megismerkedés a kialakult helyzet fennmaradását veszélyeztetheti.

Ezekből a kapcsolódásokból valós kapcsolatok nagyon ritkán születnek. Ha mégis sor kerül találkozásra, sokszor csalódás, rászedettség érzés a vége. Ezért van az, hogy sokan az ismerkedés eme részét ösztönösen lerövidítik vagy ki is hagyják, helyette a személyes találkozásokban hisznek.

Kántor Nedda

Pszichológus
Kapcsolati, párkapcsolati szakértő

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése