-

2014. november 28., péntek

Sólyom Ágnes: Minőségi idő? Mennyiségi idő? Melyik a fontosabb?

Sokszor halljuk, milyen fontos, hogy a párunkkal minőségi időt töltsünk. De mit is értünk ezen? Alapvetően azt az időt, amit értelmes elfoglaltsággal töltünk, mert a párkapcsolatunk épülését szolgálja. Ez csupa olyasmi, ami jó esetben mindkettőnknek, de legalább egyikünknek szórakozást nyújt, ami kikapcsol. De ide tartoznak azok a tevékenységek is, amiket közösen végzünk egy cél érdekében, tehát minden együttes munka és problémamegoldás.

Ha tehát horgászni mentek a hétvégén, az lehet éppen minőségi idő, mert mondjuk mindketten szerettek horgászni és közben jókat beszélgettek. Persze, hogy építi a párkapcsolatot. De mi a helyzet akkor, ha csak Jenő szeret horgászni, Lujza nem? Akkor három út lehetséges:

1. Lujza elmegy Jenővel, hogy vele legyen és Jenő kedvére tegyen.
2. Lujza otthon marad vagy más szórakozást keres, míg Jenő horgászik.
3. Jenő nem megy horgászni, hogy Lujzával legyen és a kedvére tegyen.

A 4. megoldás, hogy valamelyikük éktelen veszekedésbe kezd az eltérő igények miatt, nem fogja építeni a párkapcsolatot. Egy esetben van csak helye a kritikának: ha mindig ugyanaz a fél enged. Vagyis mondjuk jelen esetben Lujzának tele van az összes gumicsizmája a horgászattal, de minden hétvégén Jenővel tart a békesség kedvéért. Vagy Jenő mond le a hobbijáról szintén a békesség kedvéért.

Jó-jó, de hogyan is csináljuk ezt a bizonyos minőségi idő-dolgot?
Egy biztos: a minőség nem jöhet létre mennyiség nélkül. Vagyis elegendő időt kell együtt töltenünk a párunkkal ahhoz, hogy alaposan megismerjük, megtanuljuk a gondolkodásmódját, az érzésvilágát, a viselkedését a mindennapokban, a problémákhoz való hozzáállását. Az együtt töltött idő nyújt ahhoz lehetőséget, hogy időnként beiktassunk egy-egy nyugodtabb időszakot, amikor csak egymásra kell figyelnünk. És ezt minden időszakban megélni: időt szakítani az év folyamán, mondjuk egy hét nyaralásra, időt egy hónap folyamán, a hét folyamán legalább egy napra és minden nap legalább egy pár percet, amikor rá fókuszálsz. Hogy telt a napja, mi foglalkoztatja éppen.
Ha az együtt töltött minőségi és mennyiségi idő egyensúlyban van, akkor teremtettétek meg a harmonikus, boldog párkapcsolat esélyét.

Szeretnél további hasznos párkapcsolati információkat és tanácsokat kapni? Iratkozz fel a hírlevelemre itt: Párharmónia

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése