-

2014. november 4., kedd

Kiss-Nemes Veronika: A Vajon csak barátnak akar kérdés margójára

Egy két hete megosztott cikkhez szeretne  kapcsolódni párkapcsolati pszichológusunk, Kiss-Nemes Veronika: vajon barátság vagy szerelem alakul éppen?


Hogy is jutunk el eddig a dilemmáig? Valószínűleg a baráti körünkben, munkahelyünkön egyre mélyülő, számunkra meghitt, és már több mint kielégítő baráti kapcsolat alakult ki valakivel. Ez természetesen elindítja bennünk a mérlegelést, hogy vajon ennyi az egész, vagy egyre növekvő vágyunk, hogy többek legyünk egymás számára kölcsönös?

Érdekes kérdés, hogy a fizikai vonzalom megelőzte a barátság elmélyülését, vagy a másik személy megismerése által nőtt meg bennünk. Célszerű ezen egy kicsit merengeni még, ha nem is tudjuk biztosra a választ. Lehet, hogy eleve azért kezdeményeztük, vagy reagáltunk pozitívan a baráti kezdeményezésre, mert vonzónak találtuk a másik embert, és titkon az első perctől reméltük, hogy komolyodhat a történet. Lehet, hogy kezdetben fel sem figyeltünk rá, de ahogy megismertük, személyiségjegyei magukkal ragadtak.

A helyzet kínja az őrlődéssel kezdődik, hiszen, amíg mindketten barátnak akarják és gondolják a másikat, addig nincs probléma. Amint az egyikőjük fejében megfordul a párkapcsolat gondolata, onnantól plusz „teher” nyomja az illető vállát. Azokat a jeleket kezdi figyelni, amik segíthetik a kérdés eldöntését. A kérdés tisztázásával a baráti viszony veszélybe kerülhet, ha a másik nem szeretne többet, ugyanakkor hosszú álmatlan éjszakákat spórolhatunk magunknak, ha a végére járunk a dolognak. Gondolkodjunk el, hogy miért félünk a visszautasítástól. Talán kevés az önbizalmunk? Miért ne lennénk jók baráti szerepkörön túl, párnak is? Ha kezdeményezünk, azt mindenképpen egyértelműen tegyük: ne úgy hívjuk moziba, ahogy eddig, valahogy hozzuk a tudtára, hogy ez most más jellegű találkozó lenne.

Lehet, hogy újra kell alkotni a baráti viszonyt, ha csak annál maradunk, de lehet, hogy álmaink kapcsolata indul el… Mindenképpen érdemes megtudnunk, hogy gondolja a továbbiakat a másik, ne szűkítsük csak rá a párjelölt státuszt feleslegesen, mert az rontja a pártalálási esélyeinket. Ha ő nemet mond, máris kereshetjük a környezetünkben, hogy ki jöhet még számításba.

Kérdéseitekkel keressetek bizalommal, korosztálytól függetlenül!

Kiss-Nemes Veronika
Pszichológus, Párkapcsolati Tanácsadó

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése