-

2014. november 7., péntek

Hogyan kezeld a depressziós ismerősödet?

Általában megrémít minket, ha rosszkedvű ismerőseinknek, barátainknak kell támaszt nyújtanunk. A depresszióról nem is beszélve...


1. Első és legfontosabb tanács, hogy bár sokan azt hisszük, ez az első számú cél, hogy mosolyt csaljunk szerettünk arcára, ez nem minden esetben van így.

2. Hallgasd meg, nem számít az sem, ha sokadjára ismétli el ugyanazokat a dolgokat, mert szüksége van arra, hogy kibeszélje azokat, minél többször.

3. Legyél együtt érző. “Sajnálom, hogy át kell élned ezt...” - Talán sablonosnak tűnhet, de az ilyen és ehhez hasonló mondatok könnyebbé tehetik a megnyílást.

4. A segítőkészség, a következő lépcsőfok. Miután már eleget beszélt a történtekről, szüksége lesz arra, hogy elemezze is azokat. Ha figyelmesen hallgattál, látni fogod, hogy mikor következik be a váltás, amikor már szeretne azzal foglalkozni, hogy mi miért történik vele, és, hogy ezek pontosan milyen érzéseket váltanak ki belőle.

5. Végül felmerülhet a kérdés, hogy mi a teendő, ha a barátod, az ismerősöd, nem nyílik meg és egyáltalán nem akar a problémáiról beszélni. Tudnod kell, hogy ez egyenlő azzal, hogy nem indult meg még benne a feldolgozás folyamata. Ebben az esetben mindenféleképpen szakmaisegítséget kell kérni.

Forrás:

YourTango

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése