-

2014. augusztus 5., kedd

Létezik szerelem első látásra?

Tegnap megosztottuk veletek Kitti és Gábor történetét. A fiatal pár nálunk talált egymásra, már a közös életüket tervezik. Azt mondják kapcsolatuk szerelem volt első látásra. Ez elgondolkoztatott minket: valóban létezik szerelem első látásra? Veletek történt már ilyen?

Forrás: Flickr

Csak hollywoodi álom?

A romantikus hollywoodi filmek egyik gyakorta ismétlődő jelenete, amikor a két főhős egymásra néz és azonnal őrült szerelemre lobban egymás iránt. Legyőznek minden akadályt és boldogan élnek, amíg meg nem halnak. A kérdés csak az, mennyi ennek a valóságalapja?

Agyban dől el

Ha szigorúan a tények alapján akarjuk megvizsgálni a kérdést, akkor sokat segíthet, hogy az elmúlt években a tudósok egyre több információval rendelkeznek arról, hogy mi történik az agyunkban, amikor szerelmesek vagyunk. Kimutatták, hogy agyunk tucatnyi része lendül mozgásba azért, hogy mi eufóriát, izgalmat, kötődést érezzünk. Sőt, egy különleges személy ki tud váltani olyan kémiai reakciót, ami vonzó lehet az agyunk számára. Szintén emellett szól, hogy az emberek a másodperc tört része alatt el tudják dönteni vonzódnak-e a másikhoz. Úgy tűnik ezt az arc vonzerejével és (férfiak esetén) a derék-csípő (reprodukciós képesség) arányon múlik elsősorban. 

Egy másik bizonyíték a villámcsapásszerű szerelem mellett Ayala Malick-Pines pszichológus kutatása. Az általa megkérdezett párok 11 százaléka állította magáról, hogy párkapcsolata szerelem volt első látásra. Ez azt jelenti, hogy a pillanatnyi, külsőségeken alapuló vonzalom képes volt hosszútávú érzelmeket létrehozni. 

A tudomány tehát azt mondja igenis létezik szerelem első látásra, bár a kutatók azt is hozzáteszik: mivel az ilyen kapcsolat főként külsőségeken alapul, könnyen előfordulhat, hogy nem lesz hosszútávú kapcsolat belőle. 

Ti mit gondoltok? Éltetek át már hasonlót? Várjuk a válaszokat, nálunk az ötvenen felüli korosztályhoz tartozók is sikeresen párra találnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése