-

2014. július 28., hétfő

Hatalmas korkülönbséggel is működhet egy kapcsolat?

Mindannyian hallottuk már azokat a közhelyeket, miszerint a szerelem mindent legyőz, vagy hogy a szerelem kortalan. Valóban így van? Hosszútávon életképes lehet egy olyan kapcsolat, ahol az egyik fél sokkal idősebb? Erre a kérdésre keressük a választ a továbbiakban.

Napjainkban egyre többször előfordul, hogy akár több évtizedes korkülönbség is van egy pár két tagja között. Közkeletű nézet, hogy amennyiben a férfi az idősebb, csakis érdekkapcsolatról, esetleg apakomplexusról van szó a nő részéről. Ha azonban eltekintünk ezektől az előítéletektől és feltételezzük, hogy valós érzelmek állnak a háttérben, akkor is jogosan merül fel a kérdés: hosszútávon működhet egy ilyen kapcsolat?


Mi úgy látjuk, hogy csak abban az esetben, ha a jövőt illetően nagyon hasonlóan gondolkozik a két fél. Könnyen előfordulhat ugyanis, hogy az idősebb férfi már túlesett egy váláson, vannak már gyermekei (akik már fel is nőttek), ezért már csak szórakozni, élni akar. Egy fiatalabb nő viszont nagy valószínűséggel (egy idő után legalábbis) gyerekre, családra vágyik. Ebben az esetben szinte biztosra vehető, hogy zátonyra fut a kapcsolat, még akkor is, ha komoly érzelmek állnak a háttérben.


Ugyanez a tétel fordított esetben is igaz. Ha egy sokkal idősebb nő kezd kapcsolatot egy fiatal fiúval, egyáltalán nem biztos, hogy az előíteletek miatt szűnik meg a kapcsolat. A családalapítás itt is felmerülhet problémaként, itt ráadásul nem is feltétlenül a nő szabad döntésén múlik hogyan tovább, hiszen egy bizonyos kor után biológiai akadálya is van a gyermekvállalásnak.


Szintén nagyon fontos a habitus. Egy fiatal, pörgős, bulizós lány biztos, hogy gyorsan elunja magát egy nyugisabb, csendesebb életet élő idősebb férfi mellett, ahogy egy sokat mocorgó srác is megunhatja otthonülő idősebb barátnőjét. Akkor azonban, ha a kapcsolat mindkét tagja szeret bulizni nem lehet gond a korkülönbség ellenére sem.


Végezetül azt sem szabad elfelejteni, hogy nagy korkülönbség esetén bizony az egyik fél előbb-utóbb gyengévé, beteggé válhat, akit ápolni kell. Egy ekkora áldozatot egészen biztosan csak az vállal be, akinek nagyon komolyan az érzelmei.

Nektek mi a véleményetek? Működhet egy ilyen kapcsolat? Volt már esetleg ilyen tapasztalatotok?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése