-

2016. január 13., szerda

Dr. Kollárné Déri Kriszti: Mi a coaching?

A coaching lényegében egy tanácsadási rendszer, sokan összekeverik a pszichológiával, pedig teljesen más gyökerei vannak. A coaching lényege, hogy te magad jöjj rá a megoldásra és a már meglévő eszköztáraddal megoldd a helyzetet, amibe benne ragadtál.





A tanácsadásban a legnagyobb bűnök egyike, ha a tanácsadó a problémák azonosításával és a megoldások felkutatásával házal.

“Egy alkalommal beszélgettem Pilinszky Jánossal, és a katolikus költő megjegyezte:
– Utállak benneteket pszivel kezdődő foglalkozásúakat.
– Miért utálsz János?
– Mert nagyon nagy terheket raktok az emberekre. Azt hirdetitek, hogy minden emberi problémának van megoldása. Ezzel sikerül elérnetek, hogy az emberek többsége úgy érzi, csak ő olyan hülye, hogy nem tudja megoldani a szexuális problémáit, a szüleivel való viszonyát, a házasságát, az egzisztenciális ügyeit, a politikai orientációját stb.- és összeomlik. A valóságban, – mondta Pilinszky – az élet dolgainak többsége nem megoldható. Legfeljebb jól- rosszul elviselhető. Óriási a különbség közöttünk. Ti úgy gondoljátok, hogy az életben problémák vannak és megoldásokra van szükség, én meg úgy gondolom, hogy az életben tragédiák vannak, és irgalomra van szükség.
Szíven döfve tántorogtam ki Pilinszkytől.”- mondta Popper Péter.

Egyetlen tanácsadás sem lehet pusztán haszonmaximalizáló ("megoldásközpontú") és "erotikus" távlatokat nélkülöző.

"A rovartípusú kommunikáció hasonlít ahhoz, ahogy például a hangyák a legjobb génállománnyal rendelkező partnert kiválasztják: célszerűen, de mindenfajta öröm nélkül.
A hangyákkal szemben az emberek szenvedélyes választók. Örömet okoz számunkra egy-egy impozáns díszítmény, táncbravúr, nyelvi lelemény vagy humor. A választásból származó élmény komplex: keveredik benne az esztétikai tapasztalat, az újdonságra irányuló vágy, a csodálat, a másik nem iránti érdeklődés, a határok feszegetése.
Az élmények oksági szerepet játszanak döntéseinkben: vagyis azokat a dolgokat választjuk, amelyek örömteli élményekhez juttatnak minket. Minél nagyobb élvezetet ígér a lehetséges partner, szituáció, szolgáltatás, áru, esemény, annál nagyobb a valószínűsége, hogy őt vagy azokat választjuk. A döntést az agyban található "általános örömmérő" mutatójának állása határozza meg."

Dr. Kollár József, Dr. Kollár Iskola

Akkor hogyan? Ontological coaching: Tudományosan megalapozott, szakértői kánonnal igazolt, stratégiai alapú életvezetési és menedzsmenttanácsadás a filozófia több évezredes hagyományainak és a magas művészetek (irodalom, képzőművészet) felhasználásával.

"Az emberi magatartásról évezredek óta óriási ismeretanyagot halmozott fel a mindenre kíváncsi emberi szellem, mindenekelőtt az irodalom és részben a filozófia (mely utóbbiból csak az utolsó száz évben különült el a pszichológia tudománya).Valamiről, ami ilyen régóta az emberek figyelmének középpontjában áll, látszólag nehéz újat mondani- és különösen nehéz az újjal az írók, a művészek és a filozófusok figyelmét felkelteni.Hiszen ők, legalábbis a legnagyobbak közül, valóban mélyebben látó, rafináltabb szakértői az emberi léleknek, mint a legtöbb pszichiáter, vagy pszichológus -még ha tudásukat nem is elvont-általános, hanem érzéki-közvetlen rögzítik és adják is elő."

Forrás- Harmat Pál: Freud, Ferenczi és a magyarországi pszichoanalízis

A módszer kidolgozója, a magyar ontológiai iskola megteremtője: PhD Dr. Kollár József, elmefilozófus, költő, művészetkritikus. Módszeréhez és általa alapított nemzetközi szervezethez, IACM 26 ország tanácsadói csatlakoztak.


Dr. Kollárné Déri Kriszti

Párkapcsolati edző

iloveschool.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése