-

2015. december 22., kedd

Dr. Kollár József: Jellemtervezés

Folyamatosan változunk, ezt el kell fogadnunk, de nem mindegy, hogy ezt hogyan tesszük. A tudatos tervezés a fejlődés elengedhetetlen része. Dr. Kollár József, a Cronos Társkereső mesteredzője segít a jellemtervezésben.






Fontos, hogy a tervezés folyamán tisztában legyünk azzal, hogy mit lehet megtenni, és mit nem, különben vagy túl sokat vagy túl keveset változtatunk a designon. Gyakoribb, hogy kevesebbet merünk, mint ami lehetséges.

A jó design tehát egybeesik azzal, ami még lehet, melyet nagyobb valószínűséggel alkot olyan designer, aki képes a kétértelmű helyzetek elviselésére.

Loevinger szerint a kétértelmű helyzetek elfogadása az autonóm személyiség alapvonása. A professzionális jellemtervező ahelyett, hogy a „savanyú a szőlő” stratégiát választva leértékelné az elérhetetlen lehetőségeket, felértékeli az elérhetőt.

A sztoikus, buddhista és spinozista filozófiák használhatók jellemtervezésre, de  a velük való foglalkozás nem szükségképpen jellemtervezés, hanem filozófia. A jellemtervezés filozófiai analízise különbözik a jellemtervezéstől.

A jellemtervező tehát nem filozófus, és persze a filozófus nem jellemtervező, bár természetesen vannak filozófus jellemtervezők, és jellemtervező filozófusok, illetve olyan filozófiák, amelyek konstitutív eleme a jellemtervezés.

A jellemtervezés természetesen túlmutat a különféle szakmákra jellemző design-tevékenységeken, valamint a természet- és a bölcsésztudomány elválasztásán.

Dr. Kollár József

Párkapcsolati mesteredző

iloveschool.hu

1 megjegyzés:

  1. Enneagram nélkül szerintem csak tapogatózás folyik az ismeretlenben, hogy merre-tovább fejlődjön a személyiség.

    VálaszTörlés