-

2015. július 13., hétfő

A természet vágyfokozói, a természet szerelmeseinek

Vajon mi az igazság az afrodiziákumnak tartott ételekkel kapcsolatban? Valóban képesek vágyat kelteni? Előidézhető a vonzalom egy-egy illattal, ízzel? Ha a természet erejéből, a gyógynövények hatásából indulunk ki, akkor valószínűleg a vágykeltés területén sem vallanak kudarcot bizonyos ételek, italok...


Aphrodité nyomában


A szexualitás nemcsak a fajfenntartás alapvető ösztöne miatt fontos az ember életében - jó esetben egyik legnagyobb örömforrásunk is. Nem csoda hát, hogy ha hiányzik a vágy, vagy kevés az öröm a szeretkezésben, az érintettek mindent megpróbálnak, hogy felkorbácsolják a szenvedélyt. Nemcsak ma van ez így, amikor a tévé és a plakátok lépten-nyomon szexis jeleneteket varázsolnak elénk. Az emberek ősidők óta kísérleteznek azokkal az élelmiszerekkel, amelyeket elfogyasztva termékenyebbé válnak, vagy több energiájuk, kedvük lesz a szeretkezéshez. Az úgynevezett afrodiziákumok a szerelem görög istennőjéről, Aphroditéről kapták a nevüket: a mondák szerint ugyanis az istennő léptei nyomán vágyserkentő növények, virágok sarjadtak.

Mítoszok a múltból

A hölgyek örömére szolgáló válogatás nagy előnye, hogy a szexpozitúrák a nők legérzékenyebb pontjára hatnak.
Már az ókori szerelmesek is hittek a szenvedélyt felszító ételekben: Homérosz Odüsszeiájában Calypso nimfa a zellert is beveti a szerelmi bűbáj eszközeként. Kínában, Koreában és Japánban a padlizsánt nevezték "a szerelem almájának", elsősorban annak fallikus formája miatt. Dél-Amerikában chilit szippantottak, vagy a kokacserje levelét rágták, esetleg a belőle kivont kokaint szippantották fel (a mai kábítószeresek is így alkalmazzák a kokaint, nem törődve annak súlyos egészségkárosító hatásával). 

A 16. század fürdőiben beléndekmagok füstjével űzték el a gátlásokat, de a mézet, az osztrigát és a kaviárt is vágyfokozóként fogyasztották, csakúgy, mint Casanova kedvencét, a szarvasgombát. Az újonnan megismert ételeknek is szerelmi serkentő erőt tulajdonítottak: ilyen luxuscikknek számított négyszáz évvel ezelőtt a burgonya (az angol urak egy cseléd húszévi bérét is kifizették egy adagért), a ginzeng, a kakaó és a csokoládé. Bécsben 1624-ben elmarasztaló hangon írtak a "szenvedélyek fellobbantójának" tartott csokoládéról.

Kaviár és petrezselyem

A modern táplálkozástudomány mára megfejtette, milyen ételek képesek valóban serkenteni a szexuális vágyat. A szex "képlete" azonban korántsem olyan egyszerű, amilyennek régen hitték: egészséges szexualitás ugyanis a hormonok, a szervek, az érrendszer, az emésztőrendszer egészséges működésének, valamint a lelki harmóniának a finom összjátékából születik. 

A hormonok fehérjékből (aminosavakból) épülnek fel, épp ezért érdemes ügyelni a megfelelő mennyiségű és minőségű fehérje fogyasztására. A tengeri halak, az osztriga, a kaviár, a homár, a sajtok, a diófélék, a tejtermékek és a tojás így valóban hozzájárulhatnak a nemi vágy fokozásához.

A sok cinket, magnéziumot, foszfort, káliumot, kalciumot, vasat és A-vitamint tartalmazó étkek (zöldségek, gyümölcsök, gyógy- és fűszernövények, valamint tejtermékek) a húgyúti és ivarszervek működését segítik, a központi idegrendszer szexért felelős régióit izgatják, esetleg fokozzák a nemi hormonok kiválasztását. A petrezselyem például magas káliumtartalma révén a vese és a húgyutak működésére hat, apiol-tartalma pedig a paraszimpatikus idegrendszert stimulálja, értágulatot okoz. Épp ezért fogyasztását merevedési zavarokkal küzdő uraknak szokták ajánlani. A potenciazavarokat gyógyítja a görögdinnyében található citrullin aminosav is.
Vidító csokoládé, lelohasztó alkohol

Az egészséges szexualitás fontos feltétele az ép immunrendszer: működését támogatják a létfontosságú vitaminokban, ásványi anyagokban, antioxidánsokban gazdag zöldségek és gyümölcsök, amelyek a fáradtságot is segítenek leküzdeni: ilyen étel többek között a zeller, a petrezselyem, a spárga, a padlizsán, a görögdinnye, a banán, a citrusfélék, az avokádó, a vöröshagyma és a szezámmag.

Az erek rugalmasságán, tágulékonyságán is sok múlik: a gingko biloba, a gyömbér, a fokhagyma, a bors, a borsikafű hatására a véredények fala kitágul, és a vér akadálytalanul áramlik a nemi szervek felé. Más fűszerek is fokozhatják a vérkeringést: ezen az alapon a fahéj, a szegfűbors, a chili, a sáfrány, a rozmaring, a gyömbér, a koriander, az ánizs, a szerecsendió, a borsmenta, vagy akár a méz is beválhat szerelmi serkentőként. 

Az idegrendszer kiegyensúlyozott működéséhez járul hozzá a zellerben található esszenciális olaj, vagy fejfájást csökkentő bazsalikom. A füge és a gingko biloba a koncentrációt fokozza. A koffeint és teobromint tartalmazó csemegék, például a csokoládé felvidítanak - talán nem véletlen, hogy Casanova a pezsgőnél is jobban kedvelte a forró csokoládét egy-egy légyott előtt. A vaníliarúd is tele van hangulatfokozó illóolajokkal. 

És végül egy különleges fejezet: az alkohol. A szeszes italokat sokan gátlásoldóként fogyasztják, ám a táplálkozástudományi szakértők egyetértenek Shakespeare szavaival, aki már évszázadokkal ezelőtt figyelmeztetett rá, hogy az alkohol "fölgerjeszti a vágyat, ám lerontja a teljesítményt."
Fontos a ráhangolódás

Ám a harmonikus szexuális élet sokkal bonyolultabb dolog annál, mintsem, hogy a nehézségeit egy csapásra megoldaná egy tányér spárgakrémleves vagy egy adag kaviár: egészséges lélek és megfelelő ráhangolódás nélkül mindez mit sem ér. Az illatok, a zene, a hangulatos helyszín, vagy épp a másik fél iránti szerelem éppoly fontosak, mint a vágyfokozó ételek. A hírlevél végkövetkeztetésként egy amerikai táplálkozástudományi professzor mondását idézi, amely jól összefoglalja mindezt: "Nem mindig az a lényeg, hogy mi az, amit elfogyasztunk, hanem sokkal inkább az, hogyan készítjük, és hogyan tálaljuk."

Forrás: HáziPatika

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése