-

2015. április 10., péntek

Sólyom Ágnes: Láttad már? Liza, a rókatündér

Hatalmas siker lett a magyar film, amit már korábban is ajánlottunk a Cronos Társkeresőn regisztráltaknak. Ági most erről a filmről írt egy rövid összefoglalót, amiből megtudhatod miért érdemes megnéznie mindenkinek, aki a párját keresi.



Most nem a film nyelvezetéről, stílusáról fogok mesélni, és figyelmen kívül hagyom az összes filmesztétikai szempontot, csakis arra koncentrálok, hogy miért kéne ezt minden 20-50 éves nőnek megnéznie. Merthogy csajos film. Tovább megyek: ha egy férfi meg akarja érteni a bonyolult női lelket, őt is közelebb viszi ez a film a céljához.

A filmbeli Liza harminc éves, könnyen azonosulhat vele minden nő. Gondolkoztam, mit írjak a „minden” és a „nő” közé, hogy minden harminc körüli nő, minden nő 9 és 90 között, minden nő, aki a párját keresi, de rövid hezitálás után úgy döntöttem, hogy annyira pontosan ír le bennünket, nőket Liza jelleme, hogy nincs szükség semmiféle közelebbi meghatározásra. Liza ugyanis, miközben az igazi párja eljövetelére vár, és nagyon is valóságos férfiakkal találkozik, egyúttal álomvilágban is él. Egy japán popsztár tölti ki a fantáziavilágát, de annyira, hogy az idejének legalább a felét vele tölti olyan intenzitással, hogy a körülötte lévő valóságos férfiak nem találhatnak utat hozzá. Pedig Liza látszólag valóban hús-vér társat keres, randevúzik, beleéli magát a soron következő jelölttel való kapcsolatába, de a megelevenedett ábrándkép nem engedi, hogy bármelyikükkel valóságos kötelék alakulhasson ki. Míg végül beteljesedik a szerelem korunk modern álruhás királyfijával, aki persze mindvégig a közelében volt és nem mutatkozott szóba jöhető partnernek.
Lányok! Nézzünk magunkba! Kinek nem volt popsztár, színész vagy sportoló képe poszteren vagy anélkül a falán ill. a szívébe vésve? Ha tinédzser korban, akkor rendben van. De vajon sikerült tőle elszakadni? (Tényleg? Végleg? Vagy meghallod azt a bársonyos hangját az üzlet diszkréten szóló rádiójából, és ugyanúgy elönti a szívedet a forróság, mint húsz évvel ezelőtt?) És közben hány férfi bukott el, mert nem tudta legyőzni igaz szerelmével az ábrándképet? Ja, mert nem volt igaz a szerelem? Vagy talán mert nem teljesült a rókatündért sújtó átok megtörésének másik feltétele? Gyakorlott népmeseolvasó könnyen kitalálhatja a film végére, hogyan lehet megtörni az átkot: az őszinte szerelem viszonzásával. Csak ez, a férfi valós értékeinek ismerete és megbecsülése, és gyengeségeinek elfogadása vihet el addig, hogy a látszólag szexi, valójában gonosz, ártó démon elveszítse hatalmát és pusztuljon.

Vagy ahogy a film végén látjuk: él ő, de nevetségessé téve, meggyengülve, hátra sorolva a család, a társ mögé.

Engem az nyűgözött le, hogy vannak férfiak: a szerzők, akik pontosan látják, hogy mi zajlik le egy nő lelkében a párválasztás kacskaringós útján. Ha nem láttad a filmet, ajánlom, hogy nézd meg! Ha már láttad, kíváncsi vagyok a véleményedre, írd ide kommentbe! (És igen Ádám, Te is ajánlhatod a filmet, őszintén érdekelnek szigorú-enyhén megrovó, férfiszempontú szavaid ;) )

Sólyom Ágnes

Párkapcsolati Súgó

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése