-

2014. november 18., kedd

Kiss-Nemes Veornika: Mozaikcsaládok

„Az én gyerekem és a te gyereked veri a mi gyerekünket.”- Karinthy viccesen így írta le a problémát. Lássuk mit mond Kiss-Nemes Veronika, pszichológus, önismereti- és párkapcsolati tanácsadónk.
Mozaikcsalád jön létre, ha az újdonsült pár egyik vagy mindkét tagjának van már gyermeke korábbi kapcsolataiból. Újfajta szerepköröket és elvárásokat jelent ez a szülők számára. Önismereti munka nélkül könnyen kudarcba fulladhat a kapcsolat. Első körben magunkkal érdemes tisztába lennünk, hogy mit remélünk, várunk az új kapcsolattól, majd az összeköltözéstől. Amikor a pár mindkét tagja közösen úgy dönt, hogy összeköltöznek, akkor speciális mozaikcsaládokra jellemző nehézségekkel szembesülnek:

Legalább egy gyerekkel, az ő érzéseivel, gondolataival számolniuk kell (Velük fog-e élni? Mikor mondják el neki? Lesz-e saját szobája? Járhat-e ugyanabba az iskolába, mint eddig?)

Összeköltözéskor az együttélés szabályainak lefektetése rendkívül fontos, mondjuk ki elvárásainkat, hallgassuk meg a másikat is, próbáljunk közös nevezőre jutni.

Párunk gyermekének elfogadása, kapcsolattartás, vagy együttélés megszervezése.

Saját gyerekünk számára párunk elfogadása.

Tartsuk szem előtt, hogy a senkit nem lehet kötelezni arra, hogy szeresse a másikat, ez vagy kialakul, vagy nem a gyerekek, vagy a gyerekek és felnőttek között.

Az összecsiszolódás időt vesz igénybe (akár több éves folyamat is lehet), ne legyenek irreális elvárásaink, hogy fél év után minden simán, rendezetten zajlik.

A nevelőanyákkal szemben általában magasabbak lehetnek az elvárások, találjanak időt a kikapcsolódásra is.

Az együtt élő családtagok hagyjanak egymásnak elegendő személyes teret, tartsák tiszteletben egymás határait!

Az új helyzettel kapcsolatos negatív érzések azonosítása, kezelése (más nevelési elvek, szokások elfogadása, alkalmazkodás, viták, veszekedések).

Fontos, hogy a vérszerinti szülőnek legyen külön programja a gyerekével (akár együtt akár külön élnek) és legyen közös időtöltés is, ahol a gyerek(ek) és az új pár együtt van.

Nem kell pótolnunk a gyerek vérszerinti apját, anyját; ne érezzük rosszul magunkat, ha nem megy zökkenőmentesen az elfogadás.

A legbonyolultabb helyzet: nekünk, párunknak is van gyereke, közös gyerek is születik.

•      Az idősebbeknek nagyon nehéz időszak a kicsi elfogadása, hiszen ő az együtt élő szülők mindegyikéhez erősebben kötődik, mint ők.

•      Töltsünk időt nagyobb gyerekeinkkel, amíg a kicsire párunk, vagy a nagyszülők vigyáznak.

•      Mondhassák el érzéseiket, gondolataikat, lehessenek ezek negatívak.

Ha úgy érezzük, hogy tűréshatáron vagyunk, sok a veszekedés, nem megy az együttélés, kérjünk családkonzultációs alkalmakat, ahol szervezett keretek között segítenek a szakemberek a családtagoknak a problémák megoldásában.

Kiss-Nemes Veronika

Pszichológus
Önismereti- és párkapcsolati tanácsadó

www. pszichologus.me

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése